Σα04202024

Last update06:32:55 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας Ζ. Μακρή: "Τον Φεβρουάριο, η έγκριση χρηματοδότησης του ελικοδρομίου Σκοπέλου"

Ζ. Μακρή: "Τον Φεβρουάριο, η έγκριση χρηματοδότησης του ελικοδρομίου Σκοπέλου"

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή επικοινώνησε με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Γ. Ξιφαρά, ο οποίος και επικαιροποίησε την δέσμευση που της είχε δώσει, προ δεκαπενθημέρου, για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών επισκευής και αποκατάστασης του ελικοδρομίου της Σκοπέλου.
 Ειδικότερα, η κ. Μακρή, κατά την επίσκεψή της στην Σκόπελο, στις 19 Ιανουαρίου 2023, για την παράδοση του μικρού και ευέλικτου ασθενοφόρου, είχε ανακοινώσει, τόσο τον προγραμματισμό της διακήρυξης του έργου της αναβάθμισης και ανακατασκευής των υποδομών του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου "Ελλάδα 2.0", όσο και την εξέλιξη των διαδικασιών για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου του ελικοδρομίου. Χαρακτηριστικά, η Υφυπουργός είχε, τότε, υπογραμμίσει ότι η υλοποίηση του παραπάνω τρίπτυχου, την δεδομένη χρονική στιγμή, ολοκλήρωνε την προσπάθεια, που καταβάλλει η πολιτεία προκειμένου να ενδυναμωθεί το αίσθημα ασφάλειάς των κατοίκων της Σκοπέλου, ιδιαίτερα όταν υφίστανται δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 
Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του, στις 29 Νοεμβρίου 2022, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμ. Περίσσης είχε επισημάνει την αναγκαιότητα εκτέλεσης των εργασιών αλλά και είχε υποβάλει σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για έγκριση χρηματοδότησης ύψους 131.500 ευρώ για το έργο αυτό. Με δεδομένη την αναγκαιότητα αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών του ελικοδρομίου και της τάχιστης παράδοσής του σε λειτουργία, ο κ. Ξιφαράς  ενημέρωσε την κ. Μακρή ότι, τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου και σε συνεργασία με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας έχουν προβεί στην υλοποίηση πρόδρομων ενεργειών, όπως είναι η αυτοψία και η εκτίμηση των ζημιών, η συλλογή στοιχείων καθώς και η εκπόνηση σχετικής μελέτης. Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της χρηματοδότησης από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ίδιου του Υπουργείου Μεταφορών και την έναρξη της εκτέλεσης των εργασιών του.  Συνεπώς, οι καταστάσεις είναι, πλέον, ώριμες προκειμένου να εκδοθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου 2023, ονοματισμένη πρόσκληση προς την δημοτική αρχή Σκοπέλου ώστε η τελευταία  να συντάξει και να υποβάλει σχετικό τεχνικό δελτίο για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου. Σημειώνεται ότι στο τεχνικό δελτίο έργου παρουσιάζεται η ταυτότητα της πρότασης και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ορθή παρακολούθηση, αξιολόγηση, δημοσιονομική διαχείριση και επαλήθευση του εγκεκριμένου έργου, καθώς παρέχει πληροφορίες που αφορούν στη διακριτή παρακολούθηση του χρόνου ολοκλήρωσης των υποέργων του, σε τυχόν προπαρασκευαστικές ενέργειες, σε ορόσημα για την υλοποίησή του, στην εγγραφή του προϋπολογισμού του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και στην χρηματοδότηση συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών,  απαραίτητες για την υλοποίησή του.  
Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε, θερμά, τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών  κ. Γ. Ξιφαρά για την κατανόηση του σοβαρού και εύλογου αιτήματος των πολιτών της Σκοπέλου αλλά και για τις συντονισμένες, μεθοδευμένες και επισπευσμένες ενέργειες των υπηρεσιών του και των αρμόδιων εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενημέρωσε τον Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Περίσση για την εξέλιξη και δήλωσε ότι: "Η συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την εκκίνηση των εργασιών που αφορούν στις επισκευές του ελικοδρομίου Σκοπέλου ήταν καταλυτική. Τόσο ο Υφυπουργός κ. Γ. Καραγιάννης όσο και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γ. Ξιφαράς, αντιλαμβανόμενοι την αδυναμία του ελικοδρομίου να εξυπηρετεί, πλέον, μετά την σφοδρή κακοκαιρία "Άριελ", τις έκτακτες αεροδιακομιδές και μεταφορές, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, έσπευσαν να συνδράμουν, συντονισμένα, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς την διαδικασία. Με την έναρξη της εκτέλεσης των εργασιών και της αντικατάστασης του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την ασφαλή λειτουργία του ελικοδρομίου Σκοπέλου, καταδεικνύεται, περίτρανα, η διαρκής μέριμνα της πολιτείας για την υποστήριξη και ενίσχυση των νησιωτών μας  προκειμένου να ενδυναμώνεται το αίσθημα ασφάλειάς τους σε δυσχερείς συνθήκες".