Πα03292024

Last update01:48:19 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΔΩΡΟ...ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΔΩΡΟ...ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ο άνθρωπος δεν  υπήρξε δημιουργός ζωής ,μπορεί όμως να γίνει δωρητής ζωής μέσα από την δωρεά οργάνων και ιστών. Είναι ένα θέμα που δεν το αγγίζουν συχνά οι «δημόσιοι» ομιλητές και με αφορμή μια συζήτηση με φίλη Σκοπελίτισσα (θερμές ευχαριστίες στην Σάσα Κ. !!), αποφάσισα να γράψω το παρόν με αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση.Η παρούσα ενημέρωση έχει βασιστεί πλήρως στις επίσημες κρατικές πληροφορίες που βρίσκονται στην διάθεση του κοινού στην σχετική ιστοσελίδα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝwww.eom.gr

Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων ευελπιστώ οτι θα λυθούν οι βασικές απορίες και θα υπάρξει η στοιχειώδης ενημέρωση για το μείζον αυτό θέμα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ?

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη Δωρεά έως τη Μεταμόσχευση. Η σχετική Νομοθεσία που διέπει τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα είναι ο Ν. 3984/2011 «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων και άλλες διατάξεις».

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ  ΟΤΙ ....

  • Α. Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον;  &
  • Β. Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων;

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ?

Οταν ο δότης έχει περιέλθει στην κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου και είτε είχε προνοήσει ο ίδιος να εγγραφεί στο μητρώο Δωρητών οργάνων είτε την στιγμή που βρίσκεται στο Νοσοκομείο οι οικείοι ( οικογένειά του) θελήσουν να πραγματοποιηθεί η δωρεά των οργάνων του.

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ «ΦΥΤΟΥ»)

Η πρώτη κατάσταση ειναι η μόνη που ενδείκνυται για δωρεά οργάνων και επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα και παράλληλα από γιατρούς 3 ειδικοτήτων(αναισθησιολόγο, νευρολόγο/νευροχειρουργό και τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς) δεδομένου οτι έχει σαφώς διακρτικά χαρακτηριστικά και ενδείξεις σε σχέση με την κατάσταση «φυτού». Στη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ή στη φυτική κατάσταση, δεν λειτουργεί ο φλοιός του εγκεφάλου, ενώ η λειτουργία του εγκεφαλικού στελέχους διατηρείται ικανοποιητική. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής διατηρεί μεν αυτόματη αναπνοή και καρδιαγγειακή λειτουργία, στερείται όμως συνείδησης. Στον εγκεφαλικό θάνατο παύει να λειτουργεί το εγκεφαλικό στέλεχος.Η διάκριση μεταξύ των δύο καταστάσεων είναι ιατρικώς ευδιάκριτη και σε καμία περίπτωση άνθρωποι σε φυτική κατάσταση δεν θεωρούνται νεκροί, άρα ούτε και δυνητικοί δότες οργάνων.

ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ?

  1. Να δηλωθεί ως ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ και να εγγραφεί στο μητρώο δωρητών του Ε.Ο.Μ.
  2. Να δηλωθεί ως ΑΡΝΗΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ και να το δηλώσει αυτό ρητά στον Ε.Ο.Μ.
  3. Να δηλώσει οτι παύει να είναι δωρητής οργάνων και να διαγραφεί από το μητρώο δωρητών του Ε.Ο.Μ..

 

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Ο Ε.Ο.Μ. οργανώνει και συντονίζει σε τοπικό, κρατικό και διακρατικό επίπεδο τη διακίνηση των μοσχευμάτων και μεριμνά για τον έλεγχο και τη διασφάλιση ολόκληρης της μεταμοσχευτικής διαδικασίας από το δότη στους λήπτες.Ο Συντονισμός της μεταμοσχευτικής διαδικασίας διακρίνεται σε «Κεντρικό» (Ε.Ο.Μ.), «Τοπικό» (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας /Μ.Ε.Θ.) και «Κλινικό» (Μονάδες Μεταμόσχευσης).

Η διαδικασία της δωρεάς οργάνων ξεκινάει από τη στιγμή που θα διαγνωσθεί ο εγκεφαλικός θάνατος του ασθενούς. Ο θεράπων ιατρός ενημερώνει τον Ε.Ο.Μ. για τον εγκεφαλικό θάνατο και σε συνεργασία με τον Τοπικό Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων του εκάστοτε Νοσοκομείου, ενημερώνει τους συγγενείς του εκλιπόντος για τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων και ιστών με σκοπό τη μεταμόσχευση.Ο Κεντρικός Συντονιστής ελέγχει εάν ο ασθενής είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών και ενημερώνει τον Τοπικό Συντονιστή.

  1. Εάν ο ασθενής είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Δωρητών ενεργοποιείται η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών.
  2. Εάν ο ασθενής είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αρνητών δεν ενεργοποιείται η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών.
  3. Εάν ο ασθενής δεν είναι εγγεγραμμένος σε κανένα από τα δυο Μητρώα, τότε ζητείται η ενυπόγραφη συναίνεση των συγγενών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ?

Παραθέτω απόσπασμα από την Εγκύκλιο 2819_2005 της ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με θέμα ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ   (Το πλήρες κείμενο βρίσκεται στον ιστότοπο του Ε.Ο.Μ.):

«.. 8) ῾Η ζωὴ εἶναι δῶρο τοῦ Θεοῦ, τὸ ὁποῖο δὲν μᾶς χαρίζεται γιὰ νὰ βιώνουμε τὴν φιλαυτία καὶ τὴν κτητικότητά μας, ἀλλὰ μᾶς προσφέρεται γιὰ νὰ εἶναι τόσο δική μας ὥστε νὰ μποροῦμε ἀκόμη καὶ νὰ τὴν προσφέρουμε μὲ ἀγάπη.  ῾Ο καλύτερος τρόπος ἐπιστροφῆς της στὸν Θεὸ εἶναι ἡ προσφορά της ἀπὸ ἀγάπη στὸν πλησίον· «οὐκ ἔστιν ἄλλως σωθῆναι εἰ μὴ διὰ τοῦ πλησίον» (Ἅγιος Μακάριος oΑἰγύπτιος).

9) Τὸ φρόνημα καὶ ἡ διάθεση τῆς αὐτοπροσφορᾶς ἀποτελοῦν τὸν πνευματικὸ ἄξονα τῆς ἠθικῆς τῆς ᾿Εκκλησίας στὸ θέμα τῶν μεταμοσχεύσεων.  ῾Ο ἀποστολικὸς λόγος «ἐν τούτῳ ἐγνώκαμεν τὴν ἀγάπην ὅτι ἐκεῖνος ὑπὲρ ἡμῶν τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἔθηκε· καὶ ἡμεῖς ὀφείλομεν ὑπὲρ τῶν ἀδελφῶν τὰς ψυχὰς τιθέναι» (Α´ ᾿Ιω. γ´ 16) διαλύει κάθε ἀμφιβολία γιὰ τὸ ὅτι ἡ προσφορὰ τῆς ζωῆς, καὶ συνεπῶς καὶ ἡ δωρεὰ σώματος, δὲν εἶναι πράξεις αὐτοκτονίας ἢ εὐθανασίας, ἀλλά μποροῦν νὰ ἀποτελοῦν ἐκφράσεις τῆς «μείζονος ἀγάπης», περὶ τῆς ὁποίας κάνει λόγο ὁ ἴδιος ὁ Κύριος κατὰ τὴν παράδοση τῶν τελευταίων Του ὑποθηκῶν στοὺς μαθητές·«μείζονα ταύτης ἀγάπην οὐδεὶς ἔχει ἵνα τις τὴν ψυχὴν αὐτοῦ θῇ ὑπὲρ τῶν φίλων αὐτοῦ» (᾿Ιω. ιε´ 13).  ῾Η προσφορὰ τῆς ζωῆς εἶναι τὸ μείζoν· ἡ προσφορὰ τῶν ὀργάνων εἶναι τὸ εὐλογημένο ἔλασσον. Οἱ παραπάνω ἁγιογραφικὲς ἀνα-φορὲς μεταθέτουν τὸ ἠθικὸ πρόβλημα ἀπὸ τὸν σχολαστικὸ προσδιορισμὸ τοῦ ἐγκεφαλικοῦ θανάτου στὸν σεβασμὸ καὶ τὴν ἐλεύθερη ἔκφραση τοῦ αὐτεξουσίου.

10) Στὴν περίπτωση λοιπὸν ποὺ κάποιος ἐπιθυμοῦσε νὰ προσφέρει τὰ ὄργανά του, ἀκόμη κι ἂν ὁ ἐγκεφαλικὸς θάνατος δὲν ταυτιζόταν μὲ τὸν ὁριστικὸ χωρισμὸ τῆς ψυχῆς ἀπὸ τὸ σῶμα, μαζὶ μὲ τὰ ὄργανά του θὰ εἶχε προσφέρει καὶ τὴ ζωή του. ῾Η πράξη του δὲν θὰ περιεῖχε μόνο τὸ στοιχεῖο τῆς προσφορᾶς, ἀλλὰ καὶ αὐτὸ τῆς αὐτοθυσίας.

11) ῾Η ᾿Εκκλησία εὐνοεῖ καὶ ἐνθαρρύνει τὴν προσφορὰ ἑνὸς ἀπὸ τὰ διπλᾶ μας ὄργανα (νεφρά) ἢ ἱστῶν (δέρματος, μυελοῦ τῶν ὀστῶν, αἵματος), ἀπὸ ζῶντα δότη.»

 

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ ?

Αρκεί η εγγραφή στο μητρώο ΔΩΡΗΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ  του  Ε.Ο.Μ.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΩΡΗΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ?

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να εγγραφεί στο Μητρώο Δωρητών μπορεί να το κάνει συμπληρώνοντας τη «Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και Ιστών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Μ. και στα γραφεία του (Αν. Τσόχα 5, Αθήνα).

ΠΩΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΙΣΤΩΝ ?

Οι τρόποι υποβολής της δήλωσης είναι:

α) αυτοπροσώπως στην έδρα του Ε.Ο.Μ.,

β) με συστημένη επιστολή προς τον Ε.Ο.Μ., που περιέχει τη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής (π.χ. από ΚΕΠ),

γ) ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Μ. και χρήσης των διαπιστευτηρίων του taxisnet (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης),

δ) με κάθε άλλο τρόπο, που διασφαλίζει το γνήσιο της υπογραφής και ανακοινώνεται από τον Ε.Ο.Μ. (Βλέπε Υπουργική Απόφαση: Αριθμ.Γ2γ/ΓΠ/76110/18 –  ΦΕΚ 4695 Β΄/19-10-2018)

Όποιος επιθυμεί να να εγγραφεί στο μητρώο Δωρητών οργάνων του Ε.Ο.Μ., και χρειάζεται βοήθεια ή το σχετικό έντυπο της Δήλωσης, μπορεί να απευθύνεται στο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΠΟΡΑΔΩΝ» όπου διατίθενται αντίγραφα του εντύπου της ΔηλώσεωςΔωρεάς Οργάνων και Ιστών, και με χαρά θα συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Παρασκευή Τσουκνίδα – Ακτινοφυσικός Ιατρικής  BScMSc

Δ/ντρια Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Σποράδων «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΠΟΡΑΔΩΝ» , Τηλ.2424024500