Πε04182024

Last update07:15:13 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ

Στήριξη μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και μηχανικών με «μπλοκάκι» για όσο διαρκεί η κρίση !

Σταθερές εργασιακές σχέσεις και αποκατάσταση δικαιωμάτων!

Η κυβέρνηση παρά τη γενική κατακραυγή δεν επεκτείνει άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 800 Ευρώ και στους χτυπημένους, από την αναστολή των δραστηριοτήτων, αυταπασχολούμενους επιστήμονες. Προκαλεί με την απόφασή της  για “στήριξη” των επιστημόνων για το δίμηνο Μάρτη -Απρίλη μέσω voucher τηλε-κατάρτισης ύψους 600 ευρώ.Προκαλεί καθώς με αυτό το μέτρο επιδιώκει να «μοίρασει» σχεδόν 80 εκ. €στους ομίλους των ιδιωτικών ΚΕΚ -κολλεγίων για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η κυβέρνησηΝΔ, όπως προηγούμενα αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται σταθερά και διαχρονικά «γενναιόδωρες» όσον αφορά τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και πάντα  «σφιχτοί» διαχειριστές για δαπάνες που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Οι τελευταίες «έκτακτες» κυβερνητικές παρεμβάσεις φανερώνουν ότι και αυτήν τη νέα κρίση, ξανά θα την πληρώσουν ακριβά οι μισθωτοί και με χαμηλό εισόδημα αυταπασχολούμενοι, ενώ θα στηριχτεί με κάθε μέσο η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα σεμινάρια των 600 € σε δύο δόσεις μέχρι τέλη Απρίλη δεν πληρώνουν ενοίκια, λογαριασμούς και οικογενειακά έξοδα, δεν καλύπτουν χρέη που συσσώρευσε η λαϊκή οικογένεια προηγούμενα στην κρίση. Αλλά ακόμα και το επίδομα των  800 €, δεν αποτελεί κάτι παραπάνω από «ασπιρίνη για τον κορωνοϊό», μπροστά στη «μαύρη τρύπα», στο σημερινό μηδενικό εισόδημα. Την ίδια ώρα επιδοτούνται πλουσιοπάροχα σχεδόν το σύνολο των εργοδοτών με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και πλήθος διευκολύνσεων.Τα κρατικά κονδύλια για έκτακτες ενισχύσεις δεν είναι δωρεά ούτε κυβερνητική «παροχή». Είναι χρήματα των μισθωτών και αυταπασχολούμενων από τη βαριά άμεση και έμμεση φοροληστεία στο εισόδημά τους, καθώς αυτοί πληρώνουν το 95% των φορολογικών εσόδων.

Ο αγώνας συνεχίζεται... Δεν θα πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση!

Δεν αποδεχόμαστε την πολιτική που θεωρεί την υγεία των εργαζόμενων εμπόρευμα και που με τη λογική «κόστους-οφέλους» έχει οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κρεβάτια ΜΕΘ μένουν ακόμα κλειστά, γιατροί και υγειονομικοί δεν έχουν τα στοιχειώδη μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, στολές κ.λπ.), τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν επιτάσσονται και συνεχίζουν την κερδοφόρα λειτουργία τους και μάλιστα με ενισχυμένη «αποζημίωση» της χρήσης των υποδομών τους.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στη σύγχρονη βαρβαρότητα που κάνει τους ανθρώπους νούμερα στην καθημερινή απαρίθμηση νεκρών και τους καταδικάζει να «πεθαίνουν μόνοι» στα σπίτια τους, που κάνει ακόμα και το φάρμακο και το εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό, πεδίο των ανταγωνισμών για κέρδη ανάμεσα σε μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας επιβάλει να τηρήσουμε τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συναδέλφων μας. Απαιτούμε από το κράτος και τους εργοδότες άμεσα μέσα και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους.

 

Διεκδικούμε:

Άμεσα μέτρα ανακούφισης

Nα δοθεί άμεσα σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με «μπλοκάκι» το έκτακτο επίδομα των 800 €, μηνιαίως, για όσο διαρκεί η έκτακτη ανάγκη.

Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, όπως από ρυθμίσεις, ΦΠΑ κ.λπ. Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 € και να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ. Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος το κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων. Απαλλαγή από χρεώσεις και να μην γίνουν διακοπές για ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.

Όλα τα έκτατα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης, ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας να περιλάβουν και τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και η σχέση εργασίας τους υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας(οι κρατικές υπηρεσίες έχουν διαθέσιμα όλα τα ασφαλιστικά και φορολογικά στοιχεία ώστε αυτό να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα). Κατάργηση του καθεστώτος πληρωμής με «μπλοκάκι» και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας – μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Αποσύνδεση των όποιων ενισχύσεων του κράτους από το ύψος του μισθού.

Μέτρα για την προστασία της Υγείας

Να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων ΠΦΥ, να δοθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας στους υγειονομικούς με ευθύνη του κράτους.

Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα του ιδιωτικού Τομέα Υγείας. Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν υποχρεωτικά στο κεντρικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας με τους ίδιους όρους εργασιακούς και μισθολογικούς με τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ. Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι». Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.

Προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν δωρεάν στους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας.

Κατάργηση του άρθρου 13 της ΠΝΠ που πρακτικά ακυρώνει την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας. Άμεσες μαζικές προσλήψεις ειδικών γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να προβλεφτεί η κάλυψη με ειδικούς γιατρούς εργασίας σε εργοτάξια, βιοτεχνίες και άλλους χώρους δουλειάς με υψηλή επικινδυνότητα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

 

ΡΑΜΑΝΤΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ