Πα03292024

Last update12:54:24 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας Ζέττα Μ. Μακρή - Ενημερωτικό Δελτίο / Μαΐου - Ιουνίου

Ζέττα Μ. Μακρή - Ενημερωτικό Δελτίο / Μαΐου - Ιουνίου

«Τολμηρό, σύγχρονο και σύμφωνο με το πρόγραμμα της Ν.Δ. και τις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς»
 
«Καλή, πολιτική διαγωγή» της Υπουργού Νίκης Κεραμέως δείχνει το ν/σ για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
«Η λειτουργία της εκπαίδευσης είναι να διδάσκει σε κάποιον να σκέφτεται έντονα και να σκέφτεται κριτικά. Η ευφυΐα σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα, αυτός είναι ο σκοπός της εκπαίδευσης! » (Dr Martin Luther KingJr.)
 
«Ισχυρό κοινωνικό εργαλείο οι μικρoχρηματοδοτήσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση ανέργων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».
«Το σαφές μήνυμα που θα πρέπει να στείλουμε είναι ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης πρέπει να μείνει έξω από πρακτικές που τον πλήγωσαν στο παρελθόν και δημιούργησαν μεγάλη αμφισβήτηση και ανασφάλεια στον μέσο Έλληνα πολίτη για την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών του και των δικαιωμάτων του».
 

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ Ή ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

  • Στη 1/5 με κοινοβουλευτική μου ερώτηση ζητώ, από τους αρμόδιους Υπουργούς, το αναλυτικό και ακριβές σχέδιο δράσης που αφορά στην άρση των περιοριστικών μέτρων για τα εποχικά καταλύματα διακοπών του τουριστικού κλάδου, που επιβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης. Ενώ η χώρα θα ακολουθήσει, πλέον, από τις 4 Μαΐου, σταδιακά, οδικό χάρτη, ο οποίος δρομολογεί με αρκετά μεγάλη λεπτομέρεια τα μέτρα επιστροφής στη μετά- κορωνοϊό νέα κανονικότητα και, ο οποίος έχει, ειδικότερα, προσδιορίσει την 1η Ιουνίου ως χρονικό ορόσημο εκκίνησης της δραστηριότητας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, δυστυχώς, ο ίδιος χάρτης δεν καθορίζει αλλά ούτε και διευκρινίζει τι «μέλλει γενέσθαι» για τα εποχικά τουριστικά καταλύματα.
    Επιπρόσθετα, στην παρέμβασή μου τονίζεται η επαγγελματική αβεβαιότητα και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι εποχικά απασχολούμενοι στον χώρο αυτό και, οι οποίοι, ευλόγως, αγωνιούν καθώς, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αναστολής των εργασιών των καταλυμάτων ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού ασφαλιστικών ημερομισθίων και συνεπώς αδυναμία λήψης του επιδόματος τακτικής ανεργίας στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.Παράλληλα, με το δεδομένο ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα - πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, και, ως εκ τούτου, αυτό εκλαμβάνεται ως ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όσους διεθνείς ταξιδιωτικούς πράκτορες κατευθύνουν αλλοδαπούς επισκέπτες σε χώρες του εξωτερικού, κρίνεται επιβεβλημένη η έγκαιρη προετοιμασία των εγχώριων τουριστικών επιχειρήσεων για την παροχή υψηλού επιπέδου και αυστηρών προδιαγραφών, αναφορικά με την υγιεινή και την ασφάλεια, υπηρεσιών.
  • Στις 2/5 εκφράζω τις ιδιαίτερες και θερμές μου ευχαριστίες στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και στον Γεν. Γραμματέα κ. Νικ. Γιατρομανωλάκη καθώς και στους συνεργάτες τους για την άμεση και θετική ανταπόκρισή τους στο επείγον αίτημα του Δήμου Σκοπέλου για την αποδοχή της εγγραφής και έγκρισης του στο μητρώο των φορέων του Υπουργείου προκειμένου να υποβληθεί, εγκαίρως, πρόταση στο πλαίσιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020. Περιπτώσεις σαν αυτές αποδεικνύουν, περίτρανα, ότι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση, εξαιρετική συνεργασία και δίκαιο, τεκμηριωμένο αίτημα, συγκλίνουν όλες οι πλευρές προκειμένου το αποτέλεσμα να έχει θετικό πρόσημο για τους πολίτες που είναι και οι τελικώς ωφελούμενοι.
  • Επικοινωνία με τον διοικητή του ΕΚΑΒ κ. Νίκο Παπαευσταθίου είχα, από τις αρχές Μαΐου, για το περιθώριο παραχώρησης σύγχρονου ασθενοφόρου στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, δοθέντος ότι το ήδη υπάρχον δεν καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Πράγματι, ο διοικητής του ΕΚΑΒ επικοινώνησε με τον περιφερειακό διευθυντή στην Λάρισα κ. Κων. Σκαμνά, - τον οποίο είχα, προηγουμένως, ενημερώσει – που τον πληροφόρησε ότι ασθενοφόρο εργοστασίου κατασκευής CITROEN θα μπορούσε να παραχωρηθεί στην Αλόννησο για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του νησιού. Ο διοικητής κ. Παπαευσταθίου με πληροφόρησε, επί πλέον, ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός προμήθειας ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ, από τα οποία θα υπάρξει παραχώρηση και στον νομό Μαγνησίας. Επίσης, ο περιφερειακός διευθυντής του ΕΚΑΒ συμφώνησε και μου υποσχέθηκε ότι θα εισηγηθεί θετικά την αναβάθμιση της βάσης του ΕΚΑΒ, που, ήδη, υπάρχει και λειτουργεί στην Σκιάθο, σε τομέα ώστε οι ανάγκες του νησιού, ιδιαίτερα αυξημένες κατά τους θερινούς μήνες, να καλύπτονται στο ακέραιο. Όταν το αίτημα της αναβάθμισης της βάσης εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ θα απαιτηθεί ενίσχυση του προσωπικού από έξι, επιπλέον, άτομα ώστε, προστιθέμενα στα τέσσερα που, τώρα, υπηρετούν, να επιτρέπουν την λειτουργία του, με τις επιταγές και τα πρωτόκολλα της επιστήμης.
     
  • Στις 4/5 αποστέλλω επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, υπεύθυνο και ιεραρχικά αρμόδιο να δώσει εντολή στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Ν. Παπαευσταθίου να διερευνήσει την πιθανότητα υλοποίησης του αιτήματος Δήμου Πηλίου για τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής. Στην επιστολή μου, αναφέρω ότι έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Υπουργό ότι θα βοηθήσει και θα υποστηρίξει, εάν και εφόσον είναι εφικτό, στην υλοποίηση του αιτήματος του Δήμου Ν. Πηλίου.
     
  • Στις 4/5 υιοθετώ και προωθώ προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με κοινοβουλευτική ερώτηση, τις προτάσεις του συνδέσμου θεσσαλικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) για την ενίσχυση της επιχειρηματικής και επενδυτικής πρωτοβουλίας στη μετά - κορωνοϊό εποχή. Ειδικότερα, ο σύνδεσμος παραθέτει μία σειρά σοβαρών προτάσεων χρηστικής αξιοποίησης και διαχείρισης των ήδη υφισταμένων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως είναι: η ορθολογικότερη κατανομή των τροποποιήσεων προϋπολογισμών της β’ φάσης του καθεστώτος «γενική επιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και παραμετροποίησης του πληροφοριακού συστήματος για το καθεστώς «επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» του Ν. 4399/2016, η συνεχής ύπαρξη ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου με άμεση αξιολόγηση και έκδοση αποφάσεων υπαγωγής με διαδικασίες FIFO και, τέλος, η δυνατότητα αναδρομικής ισχύος – από 29-02-2020 – επικείμενης νέας ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των επενδύσεων στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου.
     
  • Αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα του έργου της αποκατάστασης του εσωτερικού οδικού δικτύου του Βελεστίνου ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, υποστηρίζω και προωθώ, με κοινοβουλευτική μου αναφορά, στις 4 Μαΐου 2020, προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κων. Αχ. Καραμανλή, το αίτημα του Δήμου Ρήγα Φεραίου για χρηματοδότηση του εν λόγω έργου.
    Συγκεκριμένα, μεγάλο μέρος της ασφαλτόστρωσης του εσωτερικού οδικού δικτύου του οικισμού της πόλης του Βελεστίνου έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές τόσο από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο αποχετευτικό δίκτυο όσο και από την κατασκευή του δικτύου παροχής του φυσικού αερίου. Η συνολική επιφάνεια του οδοστρώματος, που χρήζει αποκατάστασης, εκτιμάται σε περίπου 60.000 τ.μ. ενώ ο προϋπολογισμός του έργου σε 1,4 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο αδυνατεί ο δήμος να καταβάλει από δικούς του πόρους.
    Θεωρώ επιβεβλημένη και επιτακτική τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελλάδα 2021» δεδομένης της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης του Βελεστίνου αλλά και τόπου καταγωγής και δραστηριοποίησης του Ρήγα Φεραίου.
     
  • Στις 6/5 επικοινώνησα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη, στον οποίο μετέφερα το αίτημα των Δημάρχων Σκοπέλου και Αλοννήσου καθώς και της ΔΗΜ. Τ.Ο Σκιάθου Νέας Δημοκρατίας για βελτιωτική τροποποίηση του πρωτοκόλλου μετακινήσεων των κατοίκων των νησιών από και προς τον Βόλο. Ενημερώθηκα από τον κ. Πλακιωτάκη ότι, ο ίδιος έχει έρθει σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ προκειμένου να τροποποιηθεί το πρωτόκολλο και να αυξηθεί ο αριθμός των μετακινήσεων των κατοίκων των νησιών, με προτεραιότητα στους ασθενείς που αποδεδειγμένα έχουν πρόβλημα υγείας και, εννοείται, πάντοτε, με σεβασμό στις οδηγίες των εξειδικευμένων επιστημόνων όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών.
  • Με βουλευτική τροπολογία  που κατέθεσα στις 6/5, στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η οποία έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, έληξε η ομηρία στην οποία είχαν οδηγηθεί χιλιάδες αγρότες του Ν. Μαγνησίας, από τον Ιανουάριο του 2018, λόγω της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη. Ο συγκεκριμένος δασικός χάρτης, ειδικά στον Ν. Μαγνησίας, καταρτίστηκε και θεωρήθηκε με βασικές παραλείψεις σε ότι αφορά την καταχώρηση της πληροφορίας για κάθε αγροτεμάχιο – πολύγωνο αλλά και την πλήρη απουσία απεικόνισης πράξεων της διοίκησης παρόλα τα προβλεπόμενα στο νομικό πλαίσιο κατάρτισης των δασικών χαρτών αλλά και στο ΠΔ 32/2016. Η ομηρία έληξε με την ψήφιση των διατάξεων του νέου, πλέον, νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και, ειδικότερα, αυτής του άρθρου 48 καθώς και των σχετικών τροπολογιών που προστέθηκαν σε αυτό, που κατατείνουν στην άμεση – εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση – αναμόρφωση του δασικού χάρτη.
    Ειδικότερα, με την ως άνω τροπολογία μου, παύει, οριστικά και αμετάκλητα, η ταλαιπωρία χιλιάδων αγροτών, των οποίων οι ιδιοκτησίες τους, από γεωργικές εκτάσεις, κατά τα τελευταία 70 χρόνια, και επιδοτούμενες με κοινοτικές ενισχύσεις από την ένταξη της χώρας (1981), ξαφνικά, εμφανίσθηκαν ως δασικές εκτάσεις και απειλούνταν με άμεση διακοπή της καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων αλλά και αναμενόμενη αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος στο πλαίσιο της διαδικασίας κτηματογράφησης και σύνταξης του κτηματολογίου στον Νομό μας.
    Είναι γνωστό στους αγρότες του Νομού ότι, απέναντι σε όλες αυτές τις επιπτώσεις ενός εσφαλμένου δασικού χάρτη, η προτεινόμενη συνταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν η υποβολή χιλιάδων αντιρρήσεων προς εξέταση στις ΕΠΕΑ, η υποβολή χιλιάδων προδήλων σφαλμάτων και η εξέταση τους από τη Διεύθυνση Δασών, καθώς και η υποβολή περί των 3000, στον Ν. Μαγνησίας, αιτημάτων εξαγοράς σύμφωνα με τα άρθρα 47 και 47β.
  • Στις 6/5 στηρίζω με κοινοβουλευτική μου αναφορά, που κατέθεσα προς τους αρμόδιους Υπουργούς, τη θέσπιση και εφαρμογή κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας και πρωτοκόλλου, κυρίως, όσον αφορά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω υγειονομικής κρίσης, και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ειδικότερα, την τελευταία πενταετία εμφανίσθηκε και αναπτύχθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, μία νέα τάση στη βιομηχανία του τουρισμού, η οποία, γρήγορα, εξελίχθηκε σε ανερχόμενη οικονομική δραστηριότητα, αυτή της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων. Όμως, εξαιτίας της εξαιρετικά πρόσφατης και ραγδαίας εξέλιξής της, δυστυχώς, εκλείπει, από πλευράς πολιτείας, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να ρυθμίζει την εφαρμογή κανόνων λειτουργίας σε όλο το φάσμα της, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει τόσο ο κίνδυνος μετεξέλιξής της σε μία αγορά με στρεβλώσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό όσο και ο κίνδυνος να προκύψουν σοβαρά προβλήματα για την δημόσια υγεία από την έλλειψη πρωτοκόλλου για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
    Συγκεκριμένα, για τους κατόχους σημάτων λειτουργίας ιδιόκτητων τουριστικών καταλυμάτων, η πολιτεία έχει μεριμνήσει σχολαστικά για τη συστηματική καταγραφή, εφαρμογή και τήρηση ενός σημαντικού αριθμού υποχρεώσεων τους. Αντιθέτως, για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν υπάρχει καμία δέσμευση από μέρους των ιδιοκτητών με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα φοροδιαφυγής (εισοδήματος και δημοτικών τελών) και εισφοροδιαφυγής, να παραβλέπονται θέματα πρωτεύοντα για την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, όπως υγιεινής, ασφάλειας και φιλοξενίας καθώς δεν υφίσταται η υποχρέωση της εγκεκριμένης μελέτης πυρόσβεσης ή της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, και, τέλος, να λαμβάνονται, χωρίς κανένα πρωτόκολλο και έλεγχο για την αποτελεσματικότητά τους, μέτρα για την υγιεινή των φιλοξενουμένων στα καταλύματα αυτά.
    Προκειμένου, λοιπόν, να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και των επιχειρηματιών, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, αλλά και να προστατευθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του εθνικού μας προϊόντος που είναι ο τουρισμός, έκρινα ότι, είναι επιβεβλημένη και επιτακτική η υιοθέτηση από την πολιτεία των προτάσεων της ομοσπονδίας σωματείων ιδιόκτητων τουριστικών καταλυμάτων Θεσσαλίας για τη σύνταξη, τη συστηματοποίηση και την αυστηροποίηση ενός εναρμονισμένου πλαισίου και για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
  • Στις 7/5 με κοινοβουλευτική μου ερώτηση ζητώ τη διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, που θα μετεξελιχθούν σε μονάδες υπό την ομπρέλα ενός κεντρικού οργανισμού στην Αθήνα μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νέου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Κ. Χατζηδάκη. Ειδικότερα, εκείνες τις ημέρες εισήχθη, προς συζήτηση, στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία το νομοσχέδιο με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», το οποίο αποσκοπεί στην ισορρόπηση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας και αποτελεί τομή αφού θέτει τα θεμέλια για επιστροφή στην κανονικότητα με παραγωγικές επενδύσεις, στη βάση της «πράσινης συμφωνίας» (green deal) με βιώσιμο πρόσημο, όπως ισχύει σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες.
    Ο συγκεκριμένος, πλέον, νόμος ρυθμίζει πληθώρα ζητημάτων που έχουν ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία όπως είναι η απλοποίηση των διαδικασιών των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, η μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η υιοθέτηση νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Επίσης, επιλύει κρίσιμα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή των δασικών χαρτών και των οικιστικών πυκνώσεων, επεκτείνει την επιβολή τέλους της πλαστικής σακούλας και σε άλλα πλαστικά και, τέλος, ρυθμίζει τη μείωση του χρόνου αδειοδότησης για έργα διαχείρισης των αποβλήτων.
    Μεταξύ αυτών που εκσυγχρονίζονται είναι και οι δομές των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες μετεξελίσσονται σε μονάδες και ενσωματωμένες σε έναν κεντρικό φορέα. Η νέα οργανωτική δομή αναμένεται να αντιμετωπίσει αδυναμίες της έως σήμερα υφιστάμενης δομής, όπως: υποστελέχωση, έλλειψη υποδομών, κατακερματισμό δράσεων, αδυναμία συνεργειών και δικτυώσεων, βιωσιμότητα, πόροι και άσκηση ειδικών αρμοδιοτήτων. Ενώ, οι 349 εργαζόμενοι των Φορέων αυτών θα μεταφερθούν, αυτομάτως, στον καινούργιο κεντρικό οργανισμό, θα κριθούν από το ΑΣΕΠ και, ακολούθως, οι μέχρι πρότινος συμβάσεις τους εργασίας ορισμένου χρόνου θα μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
    Παρά την εξαιρετικά θετική κατεύθυνση στην οποία κινείται ο συγκεκριμένος νόμος, τις διαβεβαιώσεις και το εύλογο της αναγκαιότητας ως προς την αποτελεσματικότητα για την αλλαγή της οργανωτικής δομής των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, δεν μπορεί να αγνοηθεί η φυσιολογική ανησυχία και η αγωνία των από 14 ετών 349 εργαζομένων σε αυτούς για τη διασφάλιση του επαγγελματικού τους μέλλοντος. Για το λόγο αυτό, με τη συγκεκριμένη ενέργειά μου, στηρίζω το αναφαίρετο αίτημά τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους στους φορείς αυτούς.
     
  • Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα στις 7/5 ότι η υπόσχεση που ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Σπ. Πρωτοψάλτης μου είχε δώσει, πρόσφατα, παρουσία των ενδιαφερομένων ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, τηρήθηκε στο ακέραιο. Συγκεκριμένα, στη χθεσινή του συνεδρίαση, το ΔΣ του ΟΑΕΔ αποφάσισε να εφαρμόσει το σκεπτικό της απόφασης με αρ. 2216/2019 του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που υποχρεώνει τον Οργανισμό να αναγνωρίσει ότι οι αρχικές συμβάσεις εργασίας των εναγόντων, οι παρατάσεις και οι ανανεώσεις αυτών συνιστούν ενιαίες συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου, μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της εφέσεως που ο οργανισμός έχει ασκήσει. Η συμμόρφωση του Οργανισμού με την ως άνω δικαστική απόφαση, που είναι προσωρινά εκτελεστή, είναι ορθή δοθέντος ότι η ματαίωση της συζήτησης της έφεσης λόγω της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους προοιωνίζεται πολύχρονο δικαστικό αγώνα. Με τον τρόπο αυτό, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί θα ήταν σε μακρόχρονη ιδιότυπη ομηρία και ανασφάλεια.
     
  • Στις 8/5 καταθέτω για δεύτερη φορά κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της ενδυνάμωσης με πρόσθετο ιατρικό και νοσηλευτικό αλλά και διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου καθώς και του περιφερειακού πολυδύναμου ιατρείου Αλοννήσου. Με την παρέμβασή μου, συμπληρώνω την από 28-04-2020 κοινοβουλευτική μου αναφορά, με αναλυτικά στοιχεία, ανά κατηγορία ειδικότητας καθώς και αριθμό θέσεων, που απαιτούνται για να καλύψουν τις σοβαρές ελλείψεις στις πρωτοβάθμιες μονάδες φροντίδας των Σποράδων. Ανεπιφύλακτα, στηρίζω το εύλογο αίτημα πλήρωσης των θέσεων αυτών αντιλαμβανόμενη την επιτακτική ανάγκη παροχής άρτιας και ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας προς τους κατοίκους των νησιών, ιδιαιτέρως κατά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.
     
  • Στα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στα οποία ο σύλλογος ιδιοκτητών κέντρων γλωσσών Ν. Μαγνησίας έστειλε επείγουσα επιστολή, υπέβαλα, στις 8 Μαΐου κοινοβουλευτική αναφορά, υποστηρικτική των αιτημάτων τους. Στην επιστολή γίνεται διαμαρτυρία και επισήμανση της αδικίας που έχει συντελεστεί για μη συμπερίληψη στο πρόγραμμα στήριξης των 600€ των επιστημόνων επαγγελματιών και των επαγγελματιών ιδιοκτήτων κέντρων γλωσσών. Σημειώνεται ότι τα κέντρα γλωσσών έχουν κλείσει από τις 5 Μαρτίου, σε μερικές περιοχές της Ελλάδας στις 11 Μαρτίου, με τα περισσότερα από αυτά να είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, με σύνολο μελών 250 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Παρόλο που έπαψε η λειτουργία των ως άνω κέντρων, οι ιδιοκτήτες αυτών δεν μπορούν να λάβουν την ανωτέρω ενίσχυση διότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι μέλη των εταιρειών των κέντρων γλωσσών. Η αξίωση να υπάρξει η εύλογη μέριμνα στο αίτημά τους είναι επιτακτική δεδομένης της ιδιαιτερότητας της σύστασης και λειτουργίας των κέντρων γλωσσών.
     
  • Στις 12/5 ενημερώνομαι για την άκρως αναλυτική, σαφή και εξαιρετικά κατατοπιστική  απάντηση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα σε κοινοβουλευτική ερώτησή μου, που κατέθεσε στις 26 Μαρτίου, σχετικά με τη λήψη μέτρων, λόγω της υγειονομικής κρίσης που επήλθε από την πανδημία του κορωνοϊού, για την υποστήριξη των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών και αυτοαπασχολουμένων των τοπικών και περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
    Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας, κατηγορηματικά, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, έχουν τύχει, αναλόγου με τις υπόλοιπες πληγείσες επιχειρήσεις, πλαισίου οικονομικής προστασίας και στήριξης από την Ελληνική Κυβέρνηση. Πλέον αυτών, εμμέσως, ενισχύθηκαν από την ενημερωτική και επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης (την καμπάνια «μένουμε σπίτι» και «μένουμε ασφαλείς») καθώς και, ευθέως, από μέτρα στήριξης, αποκλειστικά, για τον έντυπο τύπο και τα τηλεοπτικά μέσα.
    Για την υλοποίηση της εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης έχει προβλεφθεί συνολικό ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά στο 0,19% του δημοσιονομικού κόστους των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που έχουν έως τώρα νομοθετηθεί και σχεδιαστεί αναλυτικά. Στην εκστρατεία αυτή έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις των τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και έχει προβλεφθεί, ρητά, η συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης στην κατανομή της συνολικής δαπάνης, ανά κατηγορία μέσου. Για τον έντυπο τύπο, εκτός των παρεμβάσεων που έχουν προβλεφθεί στις πρόσφατα ψηφισμένες ΠΝΠ, υπάρχει η μέριμνα για τη δυνατότητα στήριξης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων μέσω ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, με σκοπό την ενίσχυση των εφημερίδων ως πυλώνων δημοκρατίας, πολυφωνίας και πλουραλισμού, καθώς και ποιότητας στον δημόσιο διάλογο. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, καθώς και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων.
    Τέλος, για τα τηλεοπτικά μέσα, εξαιτίας των συνθηκών οικονομικής δυσπραγίας που διαμορφώνονται στην αγορά και έχουν επηρεάσει, οριζόντια, το σύνολο της οικονομίας, οι πάροχοι περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας πλήττονται, ιδιαιτέρως, λόγω των σημαντικών απωλειών εσόδων τους από τη διαφήμιση, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των διαφημιζομένων περιλαμβάνονται μεταξύ των επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά. Λαμβάνοντας υπόψη τον καθοριστικό ρόλο των τηλεοπτικών σταθμών για την ενημέρωση των πολιτών, κατά την τρέχουσα συγκυρία και, προκειμένου, να διασφαλισθεί η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η βιώσιμη και ομαλή λειτουργία τους, θεσπίστηκαν με ΠΝΠ μία σειρά από ρυθμίσεις για τη διευκόλυνσή τους.
     
  • Για μία ακόμη φορά, στις 12/5 επανέρχομαι με κοινοβουλευτική αναφορά για το ακανθώδες και κατεπείγον ζήτημα της επιχορήγησης του Ορφανοτροφείου Βόλου, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Βρούτση.
    Συγκεκριμένα, το Ορφανοτροφείο Βόλου είναι ένα από τα λίγα ιδρύματα της χώρας που δεν έχει λάβει καμία επιχορήγηση από το κράτος, από το 2012. Συνεπώς, μέχρι πρότινος, η λειτουργία του και, γενικά, η επιβίωσή του βασίζονταν τόσο σε δωρεές όσο και σε εισοδήματα από εκμισθώματα, ενώ, η διοίκησή του είχε προχωρήσει σε ενέργειες υπαγωγής σε διατάξεις για τη διευθέτηση ρυθμίσεων τόσο των φορολογικών όσο και των ασφαλιστικών του υποχρεώσεων, τις οποίες και αποπλήρωνε συστηματικά και έγκαιρα.
    Όμως, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, τους τελευταίους δύο μήνες, πολλές από τις δωρεές έπαυσαν ενώ, πλέον, είναι έκδηλη η αδυναμία καταβολής των μισθωμάτων από τους εκμισθωτές, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί το Ίδρυμα στις βασικές του υποχρεώσεις προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά, περισσότερο από ποτέ, η ίδια η λειτουργία του και, γενικότερα, η επιβίωσή του να καθίσταται εξαιρετικά προβληματική έως και αδύνατη.
    Ήδη, από τις 14 Φεβρουαρίου 2020, είχα κατ’ ιδίαν συνάντηση με την αρμόδια Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δ. Μιχαηλίδου για το ζήτημα της επιχορήγησης και χρηματοδότησης του Ορφανοτροφείου, ενώ στις 28 Μαρτίου 2020, είχα αποστείλει κοινοβουλευτική αναφορά προς τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να υποστηριχθεί το Ίδρυμα, παντοιοτρόπως, για τη διευθέτηση του ζητήματος της έγκαιρης αποπληρωμής των δόσεων των φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων.

 
  • Στις 12/5 στηρίζω, με κοινοβουλευτική μου αναφορά, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, το εύλογο του αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας της Α.Α.Δ.Ε. που αφορά στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
    Συγκεκριμένα, η 28η Απριλίου 2020 ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων (ύψους 800€) που αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα από 17 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου 2020.
    Όμως, δεδομένης της κατεπείγουσας κατάστασης, των ασφυκτικών προθεσμιών, των μη αναβαλλόμενων τακτικών δηλωτικών υποχρεώσεων της περιόδου αυτής καθώς και των επιχειρήσεων, με την εξαιρετικά περιορισμένη χρονική διάρκεια-μόλις μιάμιση ημέρα για όσες έχουν από 6 έως 20 άτομα-υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ενδιαφερομένων που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Την κατάσταση επιβάρυνε, έτι περαιτέρω, η έλλειψη ορθής ενημέρωσης, που είχε, ως αποτέλεσμα, ελλιπείς αιτήσεις ή και αδυναμία έγκυρης καταγραφής, και, συνεπώς, πλήρους απόδειξης των ενεργειών. Το δίκαιο αλλά και δικαιολογημένο αίτημα της Πανελληνίας Ομοσπονδίας των Φοροτεχνικών περιορίζεται στην εκ νέου ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν την δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι, εάν και εφόσον πληρούνται οι σχετικές, νόμιμες προϋποθέσεις.
     
  • Στις 13/5 ενημερώνομαι για την άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων Υπουργών για την επίσπευση της έγκρισης των μελετών για την αποκατάσταση του εναλλακτικού λιμένος του Αγνώντα Σκοπέλου μετά από την κοινοβουλευτική μου αναφορά που κατέθεσα Δευτέρα 27 Απριλίου 2020. Ειδικότερα, εξαιτίας της σφοδρής τριήμερης κακοκαιρίας, που έπληξε το νησί της Σκοπέλου εκείνες τις ημέρες, ο προσήνεμος μόλος του λιμανιού της Σκοπέλου υπέστη σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα, τόσο η φυσική θωράκισή του να έχει εξασθενήσει, σοβαρά, όσο και ένα μεγάλο μέρος των υποδομών και εγκαταστάσεων κοινής χρήσης να έχουν καταστραφεί.
    Με δεδομένο ότι το εναλλακτικό λιμάνι του Αγνώντα συνεχίζει και παραμένει κατεστραμμένο και μη λειτουργικό – επειδή δεν έχουν εγκριθεί ακόμη οι μελέτες από την αρμόδια Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών – και προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω ζημιά η οποία θα καθιστούσε το λιμάνι της Σκοπέλου ανενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την ως άνω αναφορά μου, ζήτησα τη διερεύνηση εξεύρεσης πόρων αποκατάστασης του προσήνεμου μόλου καθώς και την επίσπευση της έγκρισης των μελετών για την αποκατάσταση του εναλλακτικού λιμένος του Αγνώντα καθώς η χρηματοδότηση της επισκευής του είναι ήδη διασφαλισμένη. Πράγματι, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της αναφοράς για το λιμάνι του Αγνώντα, είχα ενημερωθεί, ήδη, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη, ότι το Τμήμα Εναλίων Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων & Ερευνών θα επιληφθεί αμέσως, κατά τον τομέα ευθύνης του. Επιπλέον, την ίδια ημέρα, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού με ενημέρωσε ότι θα αποστείλει ειδική επιστολή στον Δήμο Σκοπέλου το αργότερο μέχρι τις 19-05-2020, ενώ από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής δηλώθηκε αναρμοδιότητα επί του θέματος και θα ενημερωθεί σχετικώς και εγγράφως ο Δήμος Σκοπέλου.
     
  • Συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη είχα στις 16/5, για δεύτερη φορά, μαζί και με τον πρόεδρο του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννη Κόνσουλα για τα σημαντικά θέματα, που απασχολούν τον κλάδο τους. Στην δεύτερη, διαδικτυακή διάσκεψη συμμετείχε και η συντονιστική επιτροπή των συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδας. Ο Υπουργός άκουσε, με προσοχή, τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των συμβολαιογράφων για εκσυγχρονισμό και απλούστευση των διαδικασιών, δεσμευόμενος για την προσωπική του παρέμβαση.

 
  • Στις 18/5 και για μία ακόμη φορά, στέκομαι στο πλευρό των αλιέων και στηρίζω, με κοινοβουλευτική αναφορά που κατέθεσα προς τους αρμόδιους Υπουργούς, το εύλογο του αιτήματος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου για τη συμπερίληψη των αλιέων εκείνων, οι οποίοι, ταυτόχρονα, είναι και ιδιοκτήτες πλοίων ή συμπλοιοκτήτες, στη χορήγηση του αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 € λόγω της υγειονομικής κρίσης.
    Ειδικότερα, οι συγκεκριμένοι αλιείς, οι οποίοι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι ιδιοκτήτες πλοίων ή συμπλοιοκτήτες και διατηρούν αντίστοιχες οικογενειακές επιχειρήσεις 2 και 3 ατόμων, μένουν εκτός της χορήγησης του έκτακτου βοηθήματος λόγο του τρόπου φορολόγησής τους. Δεδομένου ότι, από το 2014, το εισόδημα του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου, που προέρχεται από αλιεύματα πλοίων ανεξαρτήτως χωρητικότητας και ανεξαρτήτως φυσικής η νομικής υπόστασης (ατομική επιχείρηση η συμπλοιοκτησία), φορολογείται με τις ειδικές διατάξεις του Ν27/1975 (παρ.9), σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση του διοικητή της ΑΑΔΕ (ΑΔΑ 679846ΜΠ32-ΧΝΝ), ο φορολογικός κωδικός αριθμός δραστηριότητας (ΚΑΔ 651) είναι διαφορετικός από τους επιλέξιμους για τη χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης ΚΑΔ (461-462), που έχουν αναρτηθεί για τους αλιείς από το Υπουργείο Οικονομικών. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων αλιέων από την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 Ευρώ λόγω κορωνοϊού.
     
  • Στις 18/5 μεταφέρω, με κοινοβουλευτική αναφορά, που κατέθεσα προς τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γ. Πλακιωτάκη, την αγωνία της Ένωσης Ελλήνων Χημικών για διατήρηση της δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης της ειδικότητας των Χημικών στις προκηρύξεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).
    Ειδικότερα, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, στο από 14-05-2020 σχετικό, αναλυτικό και μακροσκελές υπόμνημά της προς τον Υπουργό, ως επίσημος σύμβουλος του κράτους για θέματα χημείας και χημικής εκπαίδευσης αλλά και επιφορτισμένη με την επαγγελματική προστασία των μελών της, παραθέτει την αγωνία της για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στις προσλήψεις του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Τα ζητήματα αυτά, μεταξύ άλλων, αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εμφαίνονται, στις προκηρύξεις, πρωτίστως, τα γνωστικά αντικείμενα και μετά οι ειδικότητες προκειμένου να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή συνάφεια του επιλεγέντος καθηγητή με το συγκεκριμένο προκηρυσσόμενο γνωστικό αντικείμενο με ποιοτικά, κυρίως, χαρακτηριστικά.
    Επίσης, η επιλογή όλων των υποψηφίων θα πρέπει να γίνεται χωρίς διακρίσεις και η προϋπηρεσία των υποψηφίων σε εκπαιδευτικά αντικείμενα και η εμπειρία τους σε συγκεκριμένο εργαστηριακό έργο, το οποίο υλοποιείται στις ΑΕΝ, θα πρέπει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Ακόμη, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συνεργατών θα πρέπει να εκτιμώνται η προϋπηρεσία στη ναυτική εκπαίδευση και η συγγραφική δραστηριότητα σε συναφή γνωστικά αντικείμενα, ενώ δε θα πρέπει να θεωρούνται ταυτόσημες οι ειδικότητες του Χημικού Μηχανικού και του Μηχανολόγου Μηχανικού, αλλά αλλότριες.
    Συμμεριζόμενη την εύλογη αγωνία της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, μετέφερα τις προτάσεις τους στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου μερικές από αυτές ή, ει δυνατόν, και όλες, να υιοθετηθούν στο μέλλον και να εφαρμοσθεί, στην ολότητά της, η αρχή της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση και στην εργασία προάγοντας κυρίως την επιστημονική άμιλλα, όπως αρμόζει στις σύγχρονες κοινωνίες.
     
  • Στις 19/5 ενημερώνομαι για την άμεση και ταχεία, εντός δύο ημερών, ανταπόκριση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη αλλά και του Υφυπουργού κ. Γ. Γεωργαντά στο αίτημα που έθεσα την Παρασκευή 15 Μαΐου, για την επίλυση και επίσπευση των διαδικασιών του σοβαρού ζητήματος της μεταστέγασης του ΚΕΠ Αργαλαστής Νοτίου Πηλίου.
    Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αντιλαμβανόμενες τη σοβαρότητα και το κατεπείγον του αιτήματος, μετά από έλεγχο των υποβληθέντων απαραίτητων στοιχείων, προχώρησαν στην προέγκριση και απέστειλαν, σήμερα, ηλεκτρονική επιστολή στις υπηρεσίες του Δήμου Νοτίου Πηλίου προκειμένου οι τελευταίες να ενημερωθούν ότι μπορούν, αμέσως, να εκκινήσουν τις διαδικασίες μεταστέγασης και μετεγκατάστασης του ΚΕΠ Αργαλαστής. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γ. Γεωργαντάς με ενημέρωσε ότι θα προβεί στην υπογραφή της οριστικής απόφασης της έγκρισης μετεγκατάστασης του ΚΕΠ, το συντομότερο, η οποία, αρμοδίως, θα διαβιβασθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
    Το ίδιο άμεσα, δραστικά και αποτελεσματικά κινήθηκε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιος και οι υπηρεσίες του, μόλις τον ενημέρωσα την Πέμπτη 14 Μαΐου, για την υποβολή σχετικού αιτήματος έγκρισης του εμβλήματος του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
     
  • Στις 19/5, στηρίζω με κοινοβουλευτική αναφορά στα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ενώ και στο παρελθόν, είχα επιτύχει την ειδική φορολογική μεταχείριση των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών, επιχειρώ αυτή τη φορά, να επιτευχθεί η λήψη δέσμης μέτρων για τη στήριξη των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Συγκεκριμένα, οι δεκατρείς γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί του νομού Μαγνησίας, στο σύνολό τους, υπέστησαν σοβαρό οικονομικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε δραστηριοποιούνταν στον αγροτουριστικό τομέα και στον κλάδο της εστίασης είτε στην παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Και τούτο γιατί, μερικοί από αυτούς – λόγω αντικειμένου εργασίας – αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, ενώ άλλοι επλήγησαν από την επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν για την πρόληψη της έξαρσης του κορωνοϊού, όπως είναι οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών και η μεγάλη πτώση της τουριστικής κίνησης. Ωστόσο, παρά την υπαγωγή των συνεταιρισμών στις πληττόμενες, λόγω COVID-19, επιχειρήσεις, οι εργαζόμενες σε αυτούς, δυστυχώς, αποκλείονται από το πλαίσιο χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εξαιτίας του ιδιότυπου τρόπου απασχόλησής τους αφού είναι και εργαζόμενες σε αυτούς και μέλη και, συνεπώς, δεν υφίσταται μόνιμη εξαρτημένη σχέση εργασίας μεταξύ του φορέα -εργοδότη και του μέλους-εργαζόμενου.
    Αντιλαμβανόμενη και εκτιμώντας σοβαρά τον κομβικό κοινωνικοοικονομικό ρόλο που διαδραματίζουν οι συγκεκριμένοι συνεταιρισμοί στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την εύρυθμη λειτουργία και την οικονομική επιβίωσή τους, στηρίζω, την ενίσχυση των συνεταιρισμών αυτών, όχι μόνο χρηματοδοτικά, αλλά και με τη θεσμοθέτηση ειδικών διαδικασιών που θα επιτρέψουν την υπαγωγή τους σε ευνοϊκές διατάξεις συμβάλλοντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, στην ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
     
  • Στις 19/5 με κοινοβουλευτική μου αναφορά προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προωθώ μία σειρά προτάσεων του Αθλητικού Συλλόγου Βελεστίνου «Ρήγας Φεραίος» για αναδιάρθρωση του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Γ’ κατηγορίας εξαιτίας των νέων συνθηκών που έχει επιβάλει η υγειονομική κρίση. Δυστυχώς, η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά, μεταξύ όλων των υπολοίπων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, και το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων καθώς και όλους τους εμπλεκομένους σε αυτόν. Εκτός, λοιπόν, από το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, η ΕΠΟ, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, έλαβε την απόφαση τόσο για την οριστική λήξη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ιδιαιτέρως στην Α΄ κατηγορία των Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ), όσο και για την ανάδειξη, ως πρωταθλητή, του πρώτου της βαθμολογίας κατά το χρόνο της διακοπής των αγώνων, και, συγχρόνως, την προαγωγή αυτού στη Γ΄ Εθνική.
    Δεδομένου ότι η απόφαση της ΕΠΟ βρίσκεται σε ισχύ, ο Αθλητικός Σύλλογος Βελεστίνου, έχοντας ως στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, εισηγείται μία σειρά προτάσεων, που αφορούν, κυρίως, στην αναδιάρθρωση των ομάδων της Γ’ Εθνικής ή, ακόμη, και στην αύξηση αυτών τοποθετώντας τις δεύτερες ομάδες της βαθμολογίας από την Α’ κατηγορία των ΕΠΣ στην περίπτωση που η διαφορά των δύο πρώτων ομάδων είναι μικρότερη των 3 βαθμών. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται περισσότερο η ευελιξία του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, οι δαπάνες των μετακινήσεων περιορίζονται ενώ το πρωτάθλημα θα διαρκεί μέχρι τον Μάιο, αφού οι ομάδες των ομίλων θα αυξηθούν και θα πραγματοποιούνται περισσότερα παιχνίδια (δημιουργία 8 με 9 ομίλων). Επιπρόσθετα, σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, προτείνεται η συμμετοχή σε αυτό, αποκλειστικά και μόνο, Ελλήνων ποδοσφαιριστών προκειμένου να αναδειχθεί το ταλέντο τους και να αξιοποιηθούν και στις μεγαλύτερες κατηγορίες, ακόμη και στο εξωτερικό.
    Τέλος, όσον αφορά στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων του ίδιου νομού, οι διαιτητές και οι παρατηρητές διαιτησίας να ορίζονται από τον οικείο σύνδεσμο, ενώ για τα παιχνίδια μεταξύ ομάδων διαφορετικών νομών, να ορίζονται από όμορο νομό. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα την περιστολή των εξόδων από τους ερασιτέχνες παράγοντες και, συνεπώς, την καλύτερη ανταπόκρισή τους στις διάφορες οικονομικές απαιτήσεις.
    Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζω το εύλογο των προτάσεων του Α.Σ. «Ρήγας Φεραίος» για τη δημιουργία ενός περισσότερο ανταγωνιστικού και προκλητικού, στην εξέλιξη του, πρωταθλήματος, ελπίζοντας ότι η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα εξετάσει με προσοχή και θα αξιολογήσει, με την ανάλογη δημιουργικότητα, τα πλεονεκτήματα και τα πιθανά αποτελέσματα των ως άνω εισηγήσεων.
     
  • Στις 19/5 και για δεύτερη φορά, καταθέτω κοινοβουλευτική αναφορά στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με στόχο, όχι μόνο να υπενθυμίσω στους αρμόδιους Υπουργούς το εύλογο του αιτήματος της χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους επιστήμονες – ιδιοκτήτες των κέντρων ξένων γλωσσών αλλά και να μεταφέρω την αγωνία καθώς και να στηρίξω και να προωθήσω εκείνα τα ζητήματα του συγκεκριμένου κλάδου, που έχουν προκύψει μετά και την επαναλειτουργία των κέντρων ύστερα από την επιβεβλημένη, πλέον των δύο μηνών, αναστολή εργασιών λόγω της υγειονομικής κρίσης. Ειδικότερα, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Μαγνησίας, επισημαίνει, σε επιστολή του, την ανάγκη επέκτασης των μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις τους, όπως συνέχιση καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους και για τον μήνα Μάϊο, όπως, επίσης, και επιδότηση ενοικίου καθώς παρατηρείται ότι, μόλις το 25% του δυναμικού τους λειτουργεί, κατά την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων τους, αφού οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων δεν επιτρέπεται, ακόμη, να παρακολουθούν μαθήματα.
     
  • Στις 20/5 ενημερώνομαι για την δραστική και άμεση ενέργεια του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ως απάντηση, στην από 9/04/2020 κοινοβουλευτική μου ερώτηση, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της τακτικής της δέσμευσης ξένων εκτάσεων από επιτήδειους για τις αδειοδοτήσεις των σταθμών ΑΠΕ. Ο κ. Χατζηδάκης με ενημέρωσε ότι στον νέο Νόμο 4685/2020 (ΦΕΚ 92/Τεύχος Α/7-05-2020) για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας – ο οποίος ψηφίσθηκε πρόσφατα και, μεταξύ άλλων, έχει ως σκοπό όχι µόνο την ταχύτερη αλλά και ορθολογική ανάπτυξη των ΑΠΕ – και συγκεκριμένα στο άρθρο 11 αυτού περιλαμβάνονται μία σειρά ρυθμίσεων, μεταξύ αυτών και ρύθμιση για το ζήτημα που έχει τεθεί. Επίσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει αναλάβει µία σειρά από νομοθετικές και κανονιστικές πρωτοβουλίες ενώ, παράλληλα, παρακολουθεί τη λειτουργία του σχετικού θεσμικού πλαισίου προκειμένου να παρεμβαίνει οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο.
  • Στις 20/5 καταθέτω κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο για το θέμα των προαγωγών των Αξιωματικών Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) έτους κατάταξης 1990. Συγκεκριμένα, επέμενα στο θέμα της αποκατάστασης της ιεραρχικής ομαλότητας για τους αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ έτους 1990 έχοντας ήδη καταθέσει, την 1-11-2019, μία πρώτη συναφή κοινοβουλευτική ερώτηση, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση αποτελεί ξεκάθαρα άνιση μεταχείριση εις βάρος των παραπάνω αξιωματικών, σε σχέση με τους όμοιούς τους παλαιοτέρων τάξεων αφού άπαντες εντάσσονται στις εξελικτικές διατάξεις του ν.2439/96.
    Ειδικότερα, με το άρθρο 37 του ν.4494/17 έγινε, μεταξύ άλλων, η διοικητική αποκατάσταση των εν ενεργεία Αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και οι οποίοι μέχρι 31.12.2015 συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Με τη ρύθμιση αυτή, οι εν λόγω αξιωματικοί εντάχτηκαν στις εναπομείνασες, σε ισχύ, εξελικτικές διατάξεις του ν.2439/96. Συνεπώς, οι ως άνω αξιωματικοί θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στις ετήσιες τακτικές κρίσεις του έτους 2020-2021 προκειμένου να προαχθούν στο βαθμό του Ταγματάρχη (και αντίστοιχοι) το τρέχον έτος. Εντούτοις, αυτό δεν έγινε διότι σύμφωνα με τα Γενικά Επιτελεία υπάρχει έλλειψη ρητής πρόβλεψης του χρόνου προσμέτρησης και υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους ως αξιωματικοί στο άρθρο 37 του ν.4494/17, προφανώς από αβλεψία του νομοθέτη.
     
  • Στις 21/5 καταθέτω κοινοβουλευτική αναφορά και συνεχίζω να στηρίζω τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, αυτή τη φορά, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του κατά την επιστροφή τους στην κανονικότητα, μετά την υγειονομική κρίση, σε συνέχεια της  επιστολής του Οδοντιατρικού Συλλόγου, προς τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Επενδύσεων και Ανάπτυξης, να επιτύχει τη λήψη δέσμης μέτρων για τη διευκόλυνση του σοβαρού και δύσκολου έργου των οδοντιάτρων.
    Συγκεκριμένα, από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, οι οδοντίατροι ακολούθησαν ευλαβικά τις συστάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και τις οδηγίες τήρησης κανόνων υγιεινής και ασφάλειας του ΕΟΔΥ αφού το επάγγελμά τους κατατάσσονταν μέσα στα τρία πιο επικίνδυνα επαγγέλματα αναφορικά με τη μετάδοση του ιού μέσω του αερολύματος και, για τον λόγο αυτό, ανέστειλαν όλες τις τακτικές καθημερινές τους εργασίες πλην της εξυπηρέτησης των εξαιρετικά επειγόντων περιστατικών και, μόνο, με χρήση μάσκας FFP2 ή FFP3, γυαλιών, προσωπίδων και αδιάβροχων ή nylon ποδιών μιας χρήσης. Δυστυχώς, η μεγάλη έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας στην ελληνική αγορά, ανάγκασε τα περισσότερα ιατρεία να παραμείνουν κλειστά και, συνεπώς, ο κλάδος ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκε στα μέτρα οικονομικής στήριξης της Κυβέρνησης.
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προϋποθέσεις για την προστασία των ασθενών είναι, πλέον, αυξημένες αφού ανεβάζουν το κόστος θεραπείας και, ταυτόχρονα, μειώνεται ο αριθμός περιστατικών που μπορεί ένα ιατρείο να δεχθεί με ορθό πρωτόκολλο, ενώ, παράλληλα, υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις για τη συντήρηση των οδοντιατρικών μηχανημάτων και εν γένει για τη λειτουργία ενός οδοντιατρείου, οι οδοντίατροι ζητούν:
α) τον έλεγχο των τιμών των μέσων ατομικής τους προστασίας καθώς υπάρχει τάση αισχροκέρδειας σε αυτά, τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε όλα τα είδη αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται στα οδοντιατρεία, και
β) την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση και ανανέωση των οδοντιατρείων τους τόσο με τη στελέχωσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τεχνικό εξοπλισμό.
  • Στις 25/5 έλαβα ενημέρωση για ολική καταστροφή της παραγωγής των ροδακίνων, ποικιλίας «λεμονάτα» στις περιοχές του Αγίου Βλασίου, του Αγίου Λαυρεντίου, των Άνω και Κάτω Λεχωνίων. Η διαπιστωθείσα, από το σύνολο, σχεδόν, των παραγωγών, ολική ακαρπία οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, που επεκράτησαν την εποχή της ανθοφορίας, περί τα μέσα Απριλίου 2020. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ασυνήθιστες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μη γονιμοποίηση και σωστή ανάπτυξη των καρπών. Το αποτέλεσμα είναι εμφανέστατο, σήμερα, που οι μικροί καρποί αποβάλλονται από τα δένδρα και η εικόνα εξαιρετικά απογοητευτική: ολική απώλεια της παραγωγής και εύλογη ανησυχία των παραγωγών.
    Ενημερωμένη από τους πληγέντες αγρότες, επικοινώνησα με τον κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, επόπτη του περιφερειακού καταστήματος του ΕΛΓΑ στην Λάρισα, ο οποίος είχε, ήδη, εικόνα της καταστροφής γιατί είχε επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και είχε πρωτογενή γνώση. Ο κ. Σπυρόπουλος με πληροφόρησε ότι για την οικονομική ανακούφιση των παραγωγών – δοθέντος ότι η καταστροφή αυτή δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ – θα πρέπει ο συνεταιρισμός να απευθύνει έγγραφο στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ αναφέροντας και εξειδικεύοντας την καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί – αφού, πρώτα, συνεργαστεί μαζί τους – προκειμένου να οργανωθεί μία ακόμη επίσκεψη με τη συμμετοχή της κ. Δήμητρας Κούργια, υπεύθυνης για τα ζητήματα οικονομικών και κρατικών ενισχύσεων, για να εξευρεθεί και διερευνηθεί άλλος τρόπος χρηματοδότησης των πληγέντων παραγωγών.
    Τέλος, τόνισα πως είναι ευκαιρία να διερευνηθεί και η δυνατότητα ένταξης του λεμονάτου ροδάκινου Αγίου Βλασίου στον κατάλογο των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω αύξηση της αξίας του παραγόμενου προϊόντος.
     
  • Στις 25/5 ενημερώνομαι για την άμεση και ταχεία, όπως και στην περίπτωση της Αργαλαστής, ανταπόκριση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη αλλά και του Υφυπουργού κ. Γ. Γεωργαντά στο αίτημα που έθεσα την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, για την ίδρυση του ΚΕΠ Καλών Νερών Νοτίου Πηλίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργαντάς με ενημέρωσε, ότι προέβη, ήδη, στην υπογραφή σχετικής απόφασης για την ίδρυση του ΚΕΠ Καλών Νερών στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, και η οποία, αρμοδίως, έχει διαβιβασθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης εντός των ημερών.
 
  • Στις 26/5 μόλις πληροφορήθηκα τις εκτεταμένες ζημίες που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, επικοινώνησα με τον κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, επόπτη του περιφερειακού καταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, ο οποίος και με ενημέρωσε για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πληγέντες παραγωγούς όσο και από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, τις οποίες και εποπτεύει. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες του δήμου θα πρέπει, αμέσως, να αναγγείλουν τις προκληθείσες ζημίες, καταγράφοντάς αυτές, και να τις αποστείλουν στο αρμόδιο περιφερειακό κατάστημα του ΕΛΓΑ, το οποίο και θα επιληφθεί εντός ολίγων ωρών από την επίσημη ενημέρωση, ενεργοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες. Επίσης, μεμονωμένα, οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί καταστροφές, θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξατομικευμένες προσωπικές δηλώσεις ζημίας των προϊόντων τους και, παράλληλα, ο ΕΛΓΑ θα πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις για την πρώτη, αρχική, καταγραφή των ζημιών. Η τελική εκτίμηση των ζημιών θα γίνει μόλις η δυνατότητα πλήρους εκτίμησης της καταστροφής θα είναι φανερή, χρονικό σημείο, που ποικίλλει, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.
     
  • Στις 26/5 επικοινώνησα με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, του οργανισμού που είναι ο αποκλειστικός και μόνο αρμόδιος για την αποζημίωση των ιδιοκτητών καλλιεργειών, των οποίων η παραγωγή έχει καταστραφεί από χαλάζι, για την αποζημίωση των παραγωγών της Ζαγοράς. Τόσο ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, όσο και ο Αντιπρόεδρός του κ. Νικόλαος Δούκας, ενημερώθηκαν, το πρώτον, από εμένα και διεκτραγώδησα την κατάσταση εξηγώντας ότι η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική και προκλήθηκε από τη σημερινή έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση. Πρόσθεσα δε, ότι η απόγνωση των πληγέντων παραγωγών, που ακόμη αναμένουν αποζημιώσεις από θεομηνίες προηγουμένων ετών, είναι πολύ μεγάλη. Η ηγεσία του οργανισμού, δηλαδή ο Πρόεδρος κ. Λυκουρέντζος και ο Αντιπρόεδρος κ. Δούκας, αντελήφθησαν, πλήρως, το μέγεθος της καταστροφής και μου δεσμεύθηκαν ότι, αμέσως και διά των υπηρεσιών τους στην περιφέρεια, θα δώσουν εντολή ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ορθής και έγκαιρης καταγραφής των ζημιών και ταχύτατης αποζημίωσης των γεωργών, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν σοβαρές ζημίες ή και ολική καταστροφή.
    Την επόμενη ημέρα, στις 27/5 ο πρόεδρος του ΔΣ ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος επικοινώνησε μαζί μου για να επικαιροποιήσει την ενημέρωσή του για την ολική καταστροφή της παραγωγής στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου. Θα πρέπει να σημειωθεί μόλις έμαθα, τα της καταστροφής, επικεντρώθηκα, αποκλειστικά και μόνο, στην αναλυτική και εκτεταμένη ενημέρωση των επικεφαλής του καθ’ ύλην αρμόδιου οργανισμού για την καταβολή αποζημιώσεων μετά από θεομηνίες, υπόδειξη την οποία έκανε και ο αρμόδιος Υπουργός Μάκης Βορίδης στους ενδιαφερόμενους.
    Επανέλαβα τα στοιχεία της πρωτοφανούς ζημιάς που ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Π. Κουτσάφτης, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. I. Κράββαρης, αλλά και πληγέντες παραγωγοί μου γνωστοποίησαν. Δεσμεύτηκα να προωθήσω στον κ. Λυκουρέντζο και την επιστολή που ο συνεταιρισμός μου απέστειλε, με αναλυτική και πλήρη καταγραφή των καταστροφικών καιρικών φαινομένων και των εξ αυτών προκληθεισών καταστροφών, αλλά και, επιπροσθέτως, με το αίτημα της κατηγοριοποίησης των ασφαλίστρων των μήλων που παράγει και εμπορεύεται, διεκδίκηση από τον Συνεταιρισμό που γίνεται εξαιρετικά επίκαιρη και πιο επιτακτική λόγω της καταστροφής της παραγωγής.
  • Πιστή στην υπόσχεση που έδωσα, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή μου στο Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου, την Πέμπτη 21 Μαΐου, τόσο στους εκπροσώπους των εργαζομένων του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας όσο και της Ένωσης Υπαλλήλων Φυλακών του Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Κασσαβέτειας, για συνεχή ενημέρωση και συνεργασία, με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, στηρίζω, και κοινοβουλευτικά, τους εργαζόμενους. Στις 26/5 κατέθεσα κοινοβουλευτική αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό, για μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους ως άνω Συλλόγους, όπως είναι: η επικινδυνότητα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους κρατούμενους, των κτιριακών εγκαταστάσεων, η συνέχιση των μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και ατομικά (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, τεστ κ.ά.) αλλά και στους χώρους εργασίας (συχνές απολυμάνσεις χώρων κ.λπ.), η στελέχωση του Αγροτικού Καταστήματος με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό (γιατρούς, ψυχολόγους κ.λπ.), η μέριμνα για την περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού φύλαξης, ο μεγάλος αριθμός κρατουμένων, την ανασφαλή παλαιά υλικοτεχνική υποδομή καθώς και η ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας των ψυχομετρικών δοκιμασιών για τους υποψηφίους του διαγωνισμού 6Κ/2018, για να μη δημιουργηθούν τα προβλήματα του παρελθόντος.
     
  • Μετά από επιστολή της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Τουριστικών Σκαφών Θεσσαλίας «ΑΡΓΩ», κατέθεσα κοινοβουλευτική αναφορά στις 26/5, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη καθώς και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη λήψη απόφασης μόνιμης άρσης της απαγόρευσης απόπλου όλων των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών. Συγκεκριμένα, τα μέλη της ως άνω ένωσης, που αριθμεί σήμερα 60 μέλη, (πλοιοκτήτες, φυσικά πρόσωπα ή Ναυτιλιακές Εταιρίες Πλοίων Αναψυχής (Ν.Ε.Π.Α.), ναυλώνουν τα σκάφη τους σε ξένους, κυρίως, τουρίστες κατά ποσοστό 95%, με καθεστώς ολικής ναύλωσης άνευ πληρώματος. Με τη σημερινή υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας του COVID-19, η επαγγελματική δραστηριότητα των πλοιοκτητών βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια και τα πλοία τους είναι δεμένα στα λιμάνια. Εκτιμώντας την εξαιρετικά καλή υγειονομική κατάσταση της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες, ανταγωνιστικές, η ένωση επιθυμεί να αξιοποιήσει τον εσωτερικό τουρισμό ώστε να καλύψει μέρος της απώλειας του εισοδήματος που, διαφορετικά, αναμένεται να είναι τεράστια για τη φετινή σεζόν. Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει να ληφθεί απόφαση μόνιμης άρσης της απαγόρευσης απόπλου των επαγγελματικών σκαφών αλλά και να δοθούν υγειονομικές οδηγίες με περιγραφή του τρόπου παροχής τους (πρωτόκολλο απολύμανσης και συμπεριφοράς ειδικά για τα πλοία με ολική ναύλωση).
     
  • Άκρως εποικοδομητική και ουσιαστική συνάντηση είχα στις 28/5 με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, συνοδευόμενη από τον Λοχαγό Δημ. Κοντούρη και τον Επισμηναγό Αν. Πιπικάκη, με την ιδιότητά τους ως αξιωματικών συνδικαλιστών. Στην συνάντηση, έθεσα στον κ. Παναγιωτόπουλο το σοβαρό ζήτημα που έχει προκληθεί στη βαθμολογική προαγωγή των Αξιωματικών Αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), από την έλλειψη ρητής πρόβλεψης του χρόνου προσμέτρησης και υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους ως αξιωματικών στο άρθρο 37 του ν.4494/17. Ακόμη, συζήτησα μαζί του και ανέλυσα, εκτενώς, και το ζήτημα της διασάλευσης της αρχαιότητας εις βάρος των αποφοίτων ΑΣΣΥ που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του άρθρου 32 του Ν.4609/19.
    Σημειώνεται ότι, δεδομένης της αδικίας που υφίσταται ο συγκεκριμένος κλάδος, έχω υποβάλλει, επανειλημμένως, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις σε διάστημα 6 μηνών (στις 20-05-2020, όσο και την 1-11-2019). Στη συζήτηση, παρενέβησαν αναλύοντας, εμπεριστατωμένα, τα αιτήματά τους και ο κ. Κοντούρης και ο κ. Πιπικάκης, που υποστήριξαν με επιχειρήματα και έγγραφα το εύλογο και δίκαιο των θεμάτων.
    Τόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, όσο και ο Υφυπουργός κ. Αλκ. Στεφανής, ο οποίος παρευρέθη σε ένα μέρος της συζήτησης, ήταν γνώστες του ζητήματος, αναγνώρισαν την ηθική διάσταση της αδικίας που υφίστανται οι αξιωματικοί ΑΣΣΥ, ενώ διέγνωσαν την ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης της ιεραρχικής ομαλότητας στο στράτευμα και δεσμεύθηκαν για την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση του θέματος με νομοθετική παρέμβαση.
 
  • Στις 30/5 καταθέτω κοινοβουλευτική αναφορά προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, υποστηρίζοντας έμπρακτα το αίτημα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών και της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελουργικών προϊόντων Ελλάδας για την λήψη ειδικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων παραγωγής αλκοολούχων πότων. Στην άκρως κατατοπιστική και αναλυτική επιστολή του Συνδέσμου και της Ένωσης που έλαβα, περιγράφεται το οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις καθώς η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης αλλά και των κέντρων διασκέδασης στο πλαίσιο των αναγκαίων, για την υγεία, μέτρων προφύλαξης κατά του κορωνοϊού, είχε ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση του κύκλου εργασιών τους. Επιπρόσθετα, ακόμη και τώρα, μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, η κατανάλωση των παντός είδους οινοπνευματωδών ποτών αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα αφού ο μειωμένος αριθμός θαμώνων σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου δε βοηθούν στην άμεση επαναφορά της κατανάλωσης σε κανονικά επίπεδα.
    Για τον λόγο αυτό προτείνεται από τους επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου μία δέσμη μέτρων που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και θα τους δώσει ανάσα ρευστότητας. Συγκεκριμένα, οι ως άνω επαγγελματίες αιτούνται:
α) να χορηγηθεί η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα προϊόντα που εξήλθαν από το καθεστώς αναστολής τον Μάϊο του 2020 ενώ παράλληλα ζητούν να δοθεί τρίμηνη παράταση για την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του Ιουνίου προκειμένου να μπορέσουν τους επόμενους δύο καλοκαιρινούς μήνες να αντλήσουν την απαραίτητη ρευστότητα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτούμενες καταβολές.
β) να δοθεί η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σε τρεις ισόποσες δόσεις των προαναφερόμενων φόρων για τους μήνες του Απριλίου και του Μαΐου.
γ) να παρασχεθεί η αντίστοιχη έκπτωση του 25% στις επιχειρήσεις που εξοφλούν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ, όχι μόνο στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ αλλά και στα κατά τόπους τελωνεία, ενώ η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου προτείνεται να είναι αναδρομική για τους μήνες του Απριλίου και του Μαΐου για τις επιχειρήσεις που μερίμνησαν, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα την εν λόγω οικονομική τους υποχρέωση. Τέλος, ζητούν την υπαγωγή των αλκοολούχων ποτών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, μέτρο που ήδη έχει ορθά ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις εστίασης.
  • Την 1/6 μετά από παρέμβασή μου, τόσο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Αχ. Καραμανλής όσο και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γ. Κεφαλογιάννης, ανταποκρίθηκαν και, μάλιστα, άμεσα και με μεγάλη προθυμία, στο αίτημα του δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Δημ. Νασίκα, που υπεβλήθη, την Παρασκευή 28-05-2020, για συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας στα θέματα του δήμου του, που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
    Συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κ. Δ. Νασίκα και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, θέσαμε στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή, κυρίως, το επείγον ζήτημα της εσωτερικής οδοποιίας του δήμου Ρήγα Φεραίου, εκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού 1.389.500€, που το καθιστά επιτακτικότερο η περίοπτη θέση που θα έχει η πόλη του Βελεστίνου, ως τόπος καταγωγής του Ρήγα Φεραίου του Βελεστινλή, στις εορταστικές εκδηλώσεις της παλιγγενεσίας και της συμπλήρωσης 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.
    Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ήταν γνώστης του θέματος, αφού ανέφερε ότι η ορθή διευθέτηση και διαχείριση του ζητήματος θα ήταν η κατ’ αρχήν συλλογή, αξιολόγηση και ιεράρχηση του συνόλου των αναγκών της Περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου αυτές να υποβληθούν, αρμοδίως, στην κεντρική διοίκηση προς χρηματοδότηση, κυρίως, από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και όχι από το περιορισμένο, πλέον, σε πόρους, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δεσμεύθηκε ότι λόγω του εξαιρετικά σημαίνοντος ρόλου του Δήμου στις εορταστικές εκδηλώσεις θα προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου μέσω ΠΔΕ εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου 2020. Βεβαίως, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας χρηματοδότησης αποτελεί η έγκαιρη υποβολή από τις υπηρεσίες του Δήμου σχετικού τεχνικού δελτίου στο οποίο να περιγράφεται, αναλυτικά και πλήρως αιτιολογημένα, τόσο η σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου όσο και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά καθώς και η εκτίμηση του συνολικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού ανά κατηγορία δαπανών.
    Ακόμη, τέθηκε στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το θέμα της δημιουργίας του Εμπορευματικού Σταθμού του Λιμένος Βόλου, στο Βελεστίνο, θέμα για το οποίο ο κ. Καραμανλής έχει, ήδη, πάρει θέσει ότι θα πρέπει να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στην περιοχή του Βελεστίνου. Ο Υπουργός παρατήρησε, ότι παρόλο που πρέπει, πρώτα, να ολοκληρωθούν οι πρόδρομες ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ για τον Λιμένα Βόλου, στο πλαίσιο των αλλαγών του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών θα υπάρξει η μέριμνα συμπερίληψής του ώστε, οι υπηρεσίες του Υπουργείου του να έτοιμες και προετοιμασμένες για τον επενδυτικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του.
    Νωρίτερα εκείνο το πρωί, κατά τη συνάντηση που είχαμε με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης κινήθηκε ακριβώς στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Καραμανλή τονίζοντας και υπερθεματίζοντας για την αναγκαιότητα, πρωτίστως, της υποβολής από τις υπηρεσίες του Δήμου πλήρους και αναλυτικού τεχνικού δελτίου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της χρηματοδότησης εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου, ενώ θα καταβληθεί και από την πλευρά του κάθε μέριμνα και προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή τελεσφόρηση των διαδικασιών.

 
  • Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορήθηκα, την 1/6, την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης ασθενοφόρου στην Αλόννησο.
    Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Κων. Σταμνάς, με ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα, ολοκλήρωσε τη γραφειοκρατική διαδικασία, με ταχύτητα, σε συνεργασία με τον διοικητή του ΕΚΑΒ κ. Νικ. Παπαευσταθίου και την Παρασκευή 12 Ιουνίου, το νέο ασθενοφόρο, εργοστασίου κατασκευής CITROEN, παραδόθηκε στο περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου για να ενισχύσει και να θωρακίσει την υγειονομική κάλυψη του νησιού. Άλλωστε, η τουριστική περίοδος και η αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού στο νησί δημιουργούν πρόσθετες ανάγκες.
    Από την πλευρά μου, ευχαρίστησα θερμά, τον διευθυντή για την ανταπόκριση και την συνεργασία αλλά και για τη δέσμευσή του να προχωρήσει με τον ίδιο, γρήγορο και αποτελεσματικό, τρόπο στη δημιουργία τομέα του ΕΚΑΒ στην Σκιάθο.
«Μόνο καλό προοιωνίζονται για τα νησιά μας τέτοιες αποτελεσματικές κινήσεις».
  • Συνάντηση πραγματοποίησα, την 1/6, με τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχ. Σταυριανουδάκη για θέματα αρμοδιότητάς του, που αφορούν στον Νομό. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δ. Νασίκας και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Ο κ. Σταυριανουδάκης με ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλόδημος Ι, που έχει αντικατασταθεί από το πρόγραμμα έργων, δράσεων και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης που φέρει, συμβολικά, το όνομα «Αντώνης Τρίτσης», οι υποβληθείσες προτάσεις έργων του Δήμου Αλμυρού και του Δήμου Ρήγα Φεραίου έχουν αξιολογηθεί θετικά για χρηματοδότηση από τις υπηρεσίες και αναμένεται η άμεση έγκριση και εκκίνησή τους. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκος, τήρησε την υπόσχεση και δέσμευση που μου έδωσε, στην από 4-11-2019 συνεργασία μας – παρουσία και του ενδιαφερομένου δημάρχου κ. Δ. Νασίκα – ότι, δηλαδή, θα εξετάσει και θα μεριμνήσει για τη θετική έκβαση του αιτήματος του Δήμου Ρήγα Φεραίου για τη χρηματοδότηση της πρότασης, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. €, που αποτελείται από τα ακόλουθα υποέργα : α) δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στην τοπική κοινότητα Ριζομύλου και β) αντιπλημμυρικά έργα στην τοπική κοινότητα Καναλίων.
    Το ίδιο επιτυχές ήταν και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών και της πρότασης του Δήμου Αλμυρού, της οποίας την πορεία, επίσης, παρακολουθώ, στενά, και με εξαιρετικό ενδιαφέρον σε συνεργασία, πάντα, με τον Δήμαρχο Αλμυρού, κ. Β. Χατζηκυριάκο. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελείται, επίσης, από δύο υποέργα:
α) την αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της τοπικής κοινότητας Ανάβρας, προϋπολογισμού 900.000€ και
β) αντικατάσταση αμιάντου από το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Αλμυρού, προϋπολογισμού 2.100.000€
Οι ως άνω προτάσεις έργων, έχουν, πρωτίστως και κυρίως, ως στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητα ζωής των πολιτών και αφορούν σε χρονίζοντα ζητήματα όπως είναι οι αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένου εσωτερικού δικτύου, κατασκευασμένου από αμίαντο, με σωληνώσεις πολυαιθυλενίου (υλικού εύκαμπτου, που έχει καλύτερη αντοχή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής) καθώς και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία θωρακίζουν την περιοχή γύρω από τη λίμνη Κάρλα.

 
  • Στις 2/6 πραγματοποιώ συνάντηση συνεργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου, κ. Ι. Κράββαρη, τον Γενικό Διευθυντή κ. Δ. Βαλασσά και τον Σύμβουλο κ. Γ. Κόνσουλα για το θέμα των καταστροφικών ζημιών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη σφοδρή χαλαζόπτωση στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού έθεσε στον Υπουργό το σοβαρό ζήτημα της ταχείας ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών, από τον ΕΛΓΑ, μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση της 26ης Μαΐου, που έπληξε τη γεωγραφική περιφέρεια του συνεταιρισμού και είχε, ως αποτέλεσμα, την καταστροφή σχεδόν του συνόλου της παραγωγής. Τίθεται, πλέον, σοβαρά, το θέμα της επιβίωσης όχι μόνο των παραγωγών – μελών αλλά και του ίδιου του αγροτικού συνεταιρισμού. Ακόμη, λόγω της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί, ο κ. Κράββαρης παρακάλεσε θερμά τον κ. Βορίδη να εξετάσει:
1. την άμεση καταβολή του υπολοίπου του 35% της αποζημίωσης από τις ζημίες που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα του έτους 2019
2. την προκαταβολή έως και 40% της αποζημίωσης για τις ζημίες που υπέστησαν πριν από λίγες ημέρες
3.την απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, κατά 30%, όπως, άλλωστε, προβλέπει ο Κανονισμός του για τα βιολογικά, Π.Ο.Π. και ΠΓΕ προϊόντα, στους πληγέντες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση παραγωγούς.
Ακόμη, ο πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια και υποστήριξη του κ. Βορίδη για το ζήτημα των ανακτήσεων από τον αγροτικό συνεταιρισμό δεδομένου ότι δεν εντάχθηκε και, συνεπώς, δεν ωφελήθηκε από τις διατάξεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν. 2237/1994. Τέλος, οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού έθεσαν στον Υπουργό την ύπαρξη τεχνικού ζητήματος που αφορά στην υλοποίηση, από πόρους της Ε.Ε., του εγκεκριμένου έργου του διαλογητηρίου στο πλαίσιο του μέτρου 4.2.1. του ΠΑΑ 2014-2020. Ο κ. Βορίδης, αφού άκουσε, με μεγάλη προσοχή και εξαιρετικό ενδιαφέρον, τα αιτήματα του αγροτικού συνεταιρισμού, τόνισε ότι κατανοεί πλήρως τις δυσκολίες των πληγέντων παραγωγών. Επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι καθ’ ύλην αρμόδιος οργανισμός για την καταβολή αποζημιώσεων από χαλαζόπτωση είναι ο ΕΛΓΑ και ότι υπάρχει αναγκαιότητα πιστής ακολουθίας όλων των προβλεπομένων διαδικασιών, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, για την απόδοση των αποζημιώσεων – εφόσον τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες – όσο το δυνατόν συντομότερα. Επίσης, ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του συνεταιρισμού ότι εξετάζει, ενδελεχώς, με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, μεθόδους που να θωρακίζουν και να προστατεύουν τους παραγωγούς από τη χαλαζόπτωση. Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή για την περιοχή της Ζαγοράς που έχει ιδιαίτερο ανάγλυφο.
Όσον αφορά στο τεχνικό ζήτημα της υλοποίησης του εγκεκριμένου από την Ε.Ε. έργου του διαλογητηρίου, ο κ. Βορίδης παρέπεμψε στον Γενικό Γραμματέα αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων, κ. Κ. Μπαγινέτα δεδομένου ότι η φύση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι εξαιρετικά τεχνοκρατική και της αρμοδιότητάς του. Πράγματι, με την υπόδειξη του Υπουργού, ακολούθησε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα κ. Μπαγινέτα, ο οποίος και ενημέρωσε τους εκπροσώπους του συνεταιρισμού για τη διαδικασία έγκαιρης και έγκυρης ολοκλήρωσης του εγκεκριμένου έργου. Τέλος, για το σημαντικό για τον συνεταιρισμό θέμα των ανακτήσεων, ο Υπουργός παρέλαβε τα σχετικά έγγραφα από τον πρόεδρο και δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει τη βασιμότητα και τη νομιμότητά τους με τις υπηρεσίες του.
 
  • Αίσιο τέλος φαίνεται ότι λαμβάνει στις 4/6 το σοβαρό ζήτημα των προαγωγών των Αξιωματικών Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) έτους κατάταξης 1990. Σε συνέχεια της από 20 Μαΐου 2020 κοινοβουλευτικής μου ερώτησης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, τάχιστα, ότι, πράγματι, με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Ν.4494/2017, δεν υπήρχε ρητή πρόβλεψη του χρόνου προσμέτρησης και υπολογισμού της προϋπηρεσίας των αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ έτους 1990. Για τον εν λόγω υπολογισμό, για τον οποίο το Υπουργείο έκρινε ότι προκύπτει ασάφεια, ο Υπουργός έδωσε εντολή νομοτεχνικής επεξεργασίας πρότασης νομοθετικής ρύθμισης που θα θεραπεύει την αδικία και θα καθιστά πρόδηλη τη διαδικασία υπολογισμού των ετών προϋπηρεσίας κατ’ αντιστοιχία με τους αξιωματικούς ιδίας προέλευσης, οι οποίοι συμπλήρωσαν 25 έτη υπηρεσίας μέχρι την 31/12/2014.
     
  • Προκειμένου οι αγρότες – παραγωγοί του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου να μη μείνουν «εκτός» των απαραίτητων διαδικασιών του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των εκτεταμένων ζημιών από την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, στις 26-05-2020, κατέθεσα, άμεσα, κοινοβουλευτική αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη στηρίζοντας το εύλογο αίτημα της παράτασης της υποβολής των δηλώσεων – αιτήσεων των πληγέντων. Ειδικότερα, έλαβα επιστολή από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, στις 5/6 2020, στην οποία σημειώνεται, έντονα, η αγωνία και η ανησυχία, τόσο των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, που δρουν επικουρικά, για την ολοκλήρωση της άνω των 1200 εξατομικευμένων προσωπικών δηλώσεων αναγγελίας των ζημιών, εντός του τεθέντος χρονικού πλαισίου, που δεν είναι άλλο από την 10η Ιουνίου 2020. Δυστυχώς, ο ρυθμός πραγματοποίησης των δηλώσεων αποδεικνύεται, αντικειμενικά, εξαιρετικά αργός αφού, μέχρι τις 5-6-2020, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 360 δηλώσεις, εξαιτίας της πληθώρας τεχνικών ζητημάτων αλλά και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μετά τις συνεχείς και έντονα πιεστικές προσπάθειές μου στη διοίκηση του ΕΛΓΑ αλλά και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την άμεση εκκίνηση και επίσπευση των απαραίτητων από τον ΕΛΓΑ διαδικασιών, επανέρχομαι για ακόμη μία φορά, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος για την εξυπηρέτηση του συνόλου των πληγέντων αγροτών, καταδεικνύοντας, έτσι, το συνεχές και άοκνο ενδιαφέρον της για τους αγρότες – παραγωγούς της περιοχής.
     
  • Αισιόδοξη για την έκβαση του αιτήματος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που αφορά στη δυνατότητα έκτακτης επιχορήγησης της ΔΕΥΑ από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), βάσει της ΠΝΠ ΦΕΚ Α’/75/30-03-2020, φαίνεται να είναι η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκου, στην από 22-04-2020, σχετική κοινοβουλευτική μου αναφορά. Συγκεκριμένα, για το διάστημα από 1-03-2020 έως 30-06-2020, η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης – αποχέτευσης Ρήγα Φεραίου (ΔΕΥΑΡΦ) αντιμετωπίζει αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών της αναγκών, που αφορούν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων καθώς και στις δαπάνες των εξόδων κίνησης οχημάτων αλλά και των υλικών που απαιτούνται για τις αποκαταστάσεις ζημιών συνολικού εκτιμώμενου συνολικού ύψους 110.000€. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μόνα έσοδα της ΔΕΥΑ είναι τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης, η ως άνω αδυναμία οφείλεται, κυρίως, στον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
    Δεδομένου ότι η οικονομική κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της ΔΕΥΑ δεν είναι δυνατό να καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Ρήγα Φεραίου, για το λόγο αυτό, η ηγεσία του Δήμου, κάνοντας χρήση της σχετικής διάταξης, της από 30-03-2020 ΠΝΠ, προχώρησε σε αίτημα έκτακτης επιχορήγησης από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, η οποία και θα παρακρατείται σε 18 ισόποσες δόσεις από τις μελλοντικές επιχορηγήσεις των ΚΑΠ. Ο κ. Θεοδωρικάκος, κατανοώντας την κρισιμότητα του ζητήματος, με ενημέρωσε στις 9/7 ότι εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα ικανοποίησης του ως άνω αιτήματος της ΔΕΥΑ παρόλο που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει, ήδη, μεριμνήσει για την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Ρήγα Φεραίου με ποσό ύψους 83.258,82€ στο πλαίσιο της κάλυψης, με το ποσό των 75 εκ. €, έκτακτων και επιτακτικών αναγκών του συνόλου των Δήμων της Χώρας, που προκλήθηκαν από την εμφάνιση της πανδημίας COVID – 19.  

     
  • Στις 9/6 συνοδεύω τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ν. Δούκα στην επίσκεψη του στη Ζαγορά. Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Ζαγοράς παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν. Μαγνησίας κ. Δήμος Νταόπουλος, ο υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων της ΝΟΔΕ κ. Χάρης Κόκκαλης, το μέλος της ΝΟΔΕ κ. Πέτρος Ζέκας ενώ από πλευράς των παραγωγών, το παρόν έδωσαν οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων Ζαγοράς και Πουρίου - Μακρυράχης καθώς και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και παραγωγοί της περιοχής.
    Στην πραγματοποιηθείσα συνάντηση τέθηκαν στον κ. Δούκα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της τοπικής κοινωνίας, των οποίων η αντιμετώπισή τους, χρήζει άμεσης λύσης, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες και έντονες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή και κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον κ. Δούκα να εξεταστούν :
    1. Η δυνατότητα συμψηφισμού των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ με τυχόν οφειλές των ασφαλίστρων των παραγωγών προς τον οργανισμών.
    2. Η άμεση καταβολή του υπολοίπου του 35% της αποζημίωσης από τις ζημίες που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα του έτους 2019
    3. Η προκαταβολή έως και 40% της αποζημίωσης για τις ζημίες που υπέστησαν από τη φετινή πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή
    4. Η απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, κατά 30%, όπως, άλλωστε, προβλέπει ο Κανονισμός του για τα βιολογικά, Π.Ο.Π. και ΠΓΕ προϊόντα, στους πληγέντες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση παραγωγούς.
    5. Η θωράκιση της περιοχής με αποτελεσματικά αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας .
    Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε με μεγάλη σαφήνεια και ειλικρίνεια στα ερωτήματα που του τέθηκαν κατανοώντας την μεγάλη αγωνία των παραγωγών της περιοχής που είδαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται. Αρχικά τόνισε πως η δυνατότητα συμψηφισμού τυχόν οφειλών ασφαλίστρων με τις αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛΓΑ στους παραγωγούς δεν προβλέπεται προς το παρόν από τις καταστατικές αρχές του οργανισμού ενώ, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια η καταβολή του 35% της αποζημίωσης από τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή το 2019, να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Αυγούστου και η προκαταβολή για τις ζημιές που υπέστησαν φέτος οι παραγωγοί να έχει δοθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2020.
    Ο κύριος Δούκας αφού επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως η πρόθεση του οργανισμού είναι, να στηριχθούν, κατά το δυνατόν επαρκέστερα και με ταχύτητα οι πληγέντες παραγωγοί, αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα των παραγωγών να αποδοθούν προσαυξημένες κατά 30% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τα βιολογικά, Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα, υπογραμμίζοντας, πως το αίτημα θα εξεταστεί σοβαρά από την διοίκηση του οργανισμού ενώ, σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το χαλάζι, ανέφερε χαρακτηριστικά πως εξετάζεται ήδη από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, ένα σύνολο μεθόδων αντιχαλαζικής προστασίας που θα βασίζεται στις ιδιαίτερες, λόγω ανάγλυφου, ανάγκες της περιοχής, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και τα λεγόμενα του ίδιου του ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη ο οποίος, σε συνάντησή του, με τον πρόεδρο και εκπροσώπους του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς που πραγματοποιήθηκε πριν μία εβδομάδα, με δική μου πρωτοβουλία, είχε διατυπώσει με πλήρη σαφήνεια τις ίδιες θέσεις για τα προαναφερόμενα θέματα. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια ψηφιακής αναδιοργάνωσης του οργανισμού ένα τολμηρό αλλά αναγκαίο εγχείρημα για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους αγρότες της χώρας.
    Τέλος, στην τοποθέτησή μου, αφού υπερθεμάτισα την ανάγκη στήριξης των καλλιεργητών της περιοχής και αναγνώρισα το εύλογο και δίκαιο των αιτημάτων τους, ευχαρίστησα θερμά τον κ. Δούκα για την άριστη συνεργασία που είχαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή για την αντιμετώπιση αυτής της πολύ σοβαρής κατάστασης και για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκληση που δέχθηκε για να επισκεφθεί την Ζαγορά, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η διοίκηση του ΕΛΓΑ είναι δίπλα στους πληγέντες παραγωγούς ενώ, και ο δήμαρχος Ζαγοράς - Μουρεσίου κ. Κουτσάφτης, ο οποίος συντόνισε και την συζήτηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ στην περιοχή.

     
  • Σε συνέχεια της, από 23 Μαΐου 2020, συνάντησής μου με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φ. Σερέτη και, μετά, από συνεχείς, πιεστικές και έντονες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου, ενημερώνομαι στις 10/6 ότι θα υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης της υγειονομικής θωράκισης του Κέντρου Υγείας Σκιάθου. Ειδικότερα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ιδίως εν μέσω της τουριστικής περιόδου, θα ολοκληρωθεί, άμεσα, η ανάπτυξη 4 κλινών COVID-19 και θα ξεκινήσει η λειτουργία τους, ενώ υφίσταται και θα συνεχισθεί η πλήρης κάλυψη του υπηρετούντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μέσα ατομικής προστασίας.
    Σε ότι αφορά στη στελέχωση του κέντρου υγείας, οι δεσμεύσεις είναι συγκεκριμένες και καθορισμένες χρονικά: μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την πρόσληψη ενός επιμελητή ιατρού, ενώ, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, το ΚΥ θα έχει στελεχωθεί με 2 νοσηλευτές.
    Τέλος, το Κέντρο Υγείας θα στελεχωθεί από έναν τεχνολόγο ραδιολογίας έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, και, ταυτόχρονα, θα προκηρυχθούν μία θέση τεχνολόγου ραδιολογίας και μία θέση πληρώματος ασθενοφόρου, για δύο χρόνια.
    Οι προσπάθειες και η στήριξη του κ. Σερέτη θα ολοκληρωθούν με ανάληψη πρωτοβουλίας, σημαντικής και καθοριστικής, για την αντιμετώπιση περιστατικών πανδημίας, πρωτοβουλία που ο Διοικητής ΥΠΕ θα ανακοινώσει σύντομα, ενδεχομένως, και εντός της εβδομάδος.
    Ακόμη, γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια με τον Διευθυντή του ΕΚΑΒ Λάρισας κ. Κ. Σταμνά και για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, και ειδικότερα για την πλήρωση θέσεως οδηγού του ασθενοφόρου, που και με την συμβολή μου παραχωρήθηκε στο ΠΠΙ Αλοννήσου.

     
  • Επανειλημμένη επικοινωνία είχα στις 10/6 με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ν. Δούκα για την έκβαση των αιτημάτων των μελών – παραγωγών του ΑΣ Ζαγοράς, όπως του τέθηκαν, στην τελευταία, μεταξύ μας, συνάντηση στη Ζαγορά, την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020. Τα αποτελέσματα, τόσο της συνάντησής μου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη, την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 όσο και οι αλλεπάλληλες συνεννοήσεις μου με τον ίδιο τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο καθώς και με τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. ΕΛΓΑ κ. Ν. Δούκα, ήταν εξαιρετικά θετικά καθώς η Διοίκηση του ΕΛΓΑ αποφάσισε να προχωρήσει, αμέσως, στην ικανοποίηση ενός, ακόμη, εκ των αιτημάτων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.
    Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί και τα μέλη του ΑΣ Ζαγοράς, των οποίων η παραγωγή έχει πληγεί από την πρόσφατη έντονη χαλαζόπτωση, ζήτησαν την καταβολή προσαυξημένων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ κατά 30% για τα βιολογικά τους προϊόντα και για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ καθώς ο κανονισμός λειτουργίας του Οργανισμού το επιτρέπει. Υποχρέωση του συνεταιρισμού και των παραγωγών είναι να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα ώστε, κατόπιν συνεννόησης με την κεντρική διοίκηση, να ικανοποιηθεί το νόμιμο αίτημά τους.
    Ενημέρωσα αμέσως τον Πρόεδρο του Α.Σ. ΖΑΓΟΡΙΝ κ. Ι. Κράββαρη προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής και αποστολής των απαιτούμενων διαδικασιών (τόσο από τον συνεταιρισμό όσο και από τους παραγωγούς).
     
  • Στις 11/6 ενημερώνομαι από την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα και όχι υπουργική απόφαση ή έκδοση εγκυκλίου. Συχνά γινόμουνα αποδέκτρια πολλών παραπόνων των απασχολουμένων στον επισιτιστικό τομέα για την έλλειψη σαφούς και συγκεκριμένης ρύθμισης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη χερσαία λιμενική ζώνη, ανάπτυξη που πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό της τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που επιτάσσει, μεταξύ άλλων, την τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων. Τα αιτήματα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, με τους περιορισμούς και τις προδιαγραφές που επιβάλλει η πανδημία, τα οποία έχουν κατατεθεί, από τους ενδιαφερόμενους από τις 25-05-2020 στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και δεν ικανοποιούνται γιατί δεν υπάρχει, ακόμη, σχετική ρύθμιση από το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος, επικοινώνησα με τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών κ. Β Κυριαζόπουλο.
    Η ενημέρωση, λοιπόν, που είχα από την ηγεσία του Υπουργείου, ήταν ότι η επίλυση του προβλήματος δεν είναι δυνατό να γίνει με υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο. Απαιτείται, συνεπώς, σχετική και ειδική, για την περίπτωση, νομοθετική ρύθμιση, που θα περιληφθεί στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου ή κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας, σε άλλο νομοσχέδιο, όπου ο κανονισμός της Βουλής το επιτρέπει.
    Στη νομοθετική αυτή ρύθμιση, θα προβλέπεται η δυνατότητα και ο τρόπος ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων, σε μεγαλύτερη έκταση, καθώς, επίσης, και το απαιτούμενο τίμημα. Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να προωθηθεί, όσο γίνεται ταχύτερα, η σχετική πρωτοβουλία, το πρώιμο, όμως, στάδιο της επεξεργασίας της από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, δεν επιτρέπει ασφαλή προσδιορισμό του χρονικού σημείου της ολοκλήρωσης αυτής της νομοθετικής ενέργειας.

     
  • Όπως δεσμεύτηκε και στη συνάντηση μαζί μου στις 2 Ιουνίου 2020, παρουσία του προέδρου και του γενικού διευθυντή του ΑΣ Ζαγοράς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης, ρύθμισε, ήδη, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, (που είναι ο αρμόδιος οργανισμός), την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των προσωρινών δηλώσεων ζημίας φυτικής παραγωγής από τις 15 ημέρες που ισχύει μέχρι σήμερα σε 25 ημέρες. Στη γραπτή απάντηση που μου έδωσε ο κ. Βορίδης στις 11/6 εξειδικεύει και διευκρινίζει όσα και προφορικά τόνισε, κάνοντας και ειδική αναφορά στις διαδικασίες εξέτασης και ολοκλήρωσης των υποβληθεισών αιτήσεων, μετά το πέρας της οποίας θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας εκ μέρους των παραγωγών και τονίζει ότι ο ΕΛΓΑ, με αίσθημα ευθύνης, στέκεται δίπλα στους πληττόμενους παραγωγούς και λαμβάνει κάθε μέριμνα «ώστε οι ζημιές που προξενούνται από διάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια να καταγράφονται άμεσα από τον Οργανισμό, και να αποδίδονται έπειτα και από την εξατομικευμένη εκτιμητική διαδικασία οι σχετικές αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο θετικός ήταν στο αίτημα και ο Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΓΑ κ. Ν. Δούκας, ο οποίος και επισκέφθηκε την πληγείσα, από τη θεομηνία, Ζαγορά.
    Στην απάντηση του Υπουργείου αναφέρονται, ειδικότερα, τα εξής:
    «Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α (όπως χαλάζι, βροχοπτώσεις και ανεμοθύελλες), κατά τη διάρκεια του 2019 (κυρίως από τον Ιούνιο 2019 έως τον Δεκέμβριο 2019) σε διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως μηλοκαλλιέργειες, αχλαδοκαλλιέργειες κα ελαιοκαλλιέργειες, στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου και της Σκοπέλου, σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α, έγιναν 114 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 1208 δηλώσεις ζημιάς.
    Το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί και έχει ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα, έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα αποζημιώσεις ύψους 2.030.596 ευρώ στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι, ο σχεδιασμός του ΕΛ.Γ.Α είναι με την κοινοποίηση των πορισμάτων και της εκκαθάρισης τους, να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις ανά μήνα μέχρι την ολοκλήρωση τους. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2020 να έχει καταβληθεί τμηματικά το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων στην Π.Ε. Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένων και των ανωτέρω περιοχών της Π.Ε.. Επισημαίνεται ότι, ο ΕΛ.Γ.Α. μέχρι σήμερα έχει καταβάλει στους παραγωγούς της χώρας για τις ζημιές του 2019 αποζημιώσεις ύψους 88.126.725 ευρώ και οι πληρωμές συνεχίζονται, προκειμένου μέσα στους μήνες του καλοκαιριού να έχει δοθεί το σημαντικότερο μέρος αυτών σε επίπεδο επικράτειας.
    Σχετικά με την αναφερόμενη στην Ερώτηση καθυστέρηση στις αποζημιώσεις γνωστοποιούνται τα εξής: Στο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Λάρισας, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, κατά το έτος 2019 υποβλήθηκαν για ζημιές στις καλλιέργειες από καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια, σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό, 1196 αναγγελίες που αφορούν 10.050 δηλώσεις ζημιάς.
    Παρά τον όγκο δουλειάς που προέκυψε στο παραπάνω Υποκατάστημα, λόγω του πλήθους των εκτιμήσεων της καταγραφής και της κοινοποίησής τους, ο ΕΛ.Γ.Α ανταποκρίθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει σχεδιάσει, δηλαδή προέβη σε τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων ανά μήνα, με στόχο την καταβολή του μεγαλύτερου μέρους των αποζημιώσεων μέχρι τα μέσα του Ιουλίου, όπως ήδη αναφέρθηκε.
    Παράλληλα και για τις ζημιές που διαπιστώθηκαν στα μηλοειδή εσοδείας 2019 στην ανωτέρω Π.Ε., ο ΕΛ.Γ.Α. έπρεπε να παρακολουθήσει την εξέλιξη της καλλιέργειας μέχρι τη συγκομιδή και την εμπορία του προϊόντος σύμφωνα με τον Κανονισμό του. Σημειώνεται ότι, η συγκομιδή του προϊόντος και η εμπορία του πραγματοποιούνται από τον Νοέμβριο και μετά, οπότε και ο ΕΛ.Γ.Α. προχώρησε στη συγγραφή, στην τμηματική κοινοποίηση των πορισμάτων, καθώς και στις αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς».

     
  • Στις 12/6 αντιλαμβανόμενοι το επείγον των αιτημάτων - αλλά και τη σπουδαιότητά των θεμάτων που ταλαιπωρούν τα νησιά των Βορείων Σποράδων που μετ´ επιτάσεως, οι δημοτικές αρχές και οι τοπικοί φορείς μας έχουν θέσει -  και, σεβόμενοι τον περιορισμένο, λόγω υποχρεώσεων, χρόνο του Υπουργού κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, αποφασίσαμε να τον συναντήσουμε, από κοινού, μαζί με τον κ. Αθανάσιο Λιούπη και να του θέσουμε τα επεξεργασμένα από τους φορείς και τους ίδιους ζητήματα. Ειδικότερα, ετέθη, εκ νέου, το θέμα της δυσκολίας, που υπάρχει στους δήμους Σκιάθου και Σκοπέλου για την οργάνωση, τον προγραμματισμό, την ανάθεση και τη λειτουργία των συγκοινωνιών, λόγω της έλλειψης αρμοδιότητας, με αποτέλεσμα τη δυσχερή εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών.
    Ο Υπουργός θεωρεί εύλογο και δίκαιο το αίτημα των δήμων και τόνισε ότι θα το ρυθμίσει νομοθετικά, το συντομότερο δυνατό, σε συνεννόηση με τον συναρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Αχ. Καραμανλή και τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης. Του ετέθη, επίσης, υποστηρικτικά το αίτημα της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Δήμου Σκιάθου με το ποσό των 270.000€ για τα λιμενικά έργα. Για το, προ πολλού, υποβληθέν αίτημα του δήμου Σκοπέλου για τη συμπερίληψη του στους μικρούς, νησιωτικούς δήμους, λόγω του πληθυσμού του, επιφυλάχθηκε να το εξετάσει, εμπεριστατωμένα, - απάντηση που είχε και γραπτώς δώσει στους δύο βουλευτές, - δεδομένου ότι και στην περίπτωση αυτή απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία.
    Ομοίως, θετική ανταπόκριση υπήρξε, από την πλευρά της αρμόδιας Γενικής Γραμματέως ανθρώπινου δυναμικού δημοσίου τομέα κ. Β. Χαραλαμπογιάννη, στο αίτημα του δημάρχου Αλοννήσου για πλήρωση κενών θέσεων με την υποβολή σχετικής εισήγησης στο υπουργείο Οικονομικών για την τελική απόφαση.

     
  • Στις 16/5 καταθέτω κοινοβουλευτική αναφορά στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποστηρίζοντας το τεκμηριωμένο, επιστημονικά αλλά και παιδαγωγικά, αίτημα του προϊσταμένου του 33ου Δημοτικού Σχολείου.
    Ειδικότερα, ο προϊστάμενος μεταφέρει την αγωνία των υπηρετούντων εκπαιδευτικών για την υλοποίηση προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής και συναισθηματικής στήριξης των μαθητών, οι οποίοι βιώνουν ιδιαίτερες καταστάσεις και διαφορετικές συνθήκες σε περιβάλλον εγκλεισμού καθώς και την ανάγκη πρόσθετης στήριξης των αλλοδαπών μαθητών-κρατουμένων ενώ τονίζει τα πολλαπλά οφέλη εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων πέραν της προφανούς αναγκαιότητάς τους.
    Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι έχουν αποδείξει ότι συμβάλλουν, τα μέγιστα, στην εκπαίδευση των μαθητών. Πολύ περισσότερο όταν οι γνώσεις τους είναι στην διάθεση εφήβων, που, πλέον των δεδομένων εκπαιδευτικών αναγκών, έχουν ανάγκη επανένταξης, άρα πρόσθετης και ιδιαίτερης στήριξης και συγκεκριμένων επιστημονικών γνώσεων των διδασκόντων. Η θωράκιση του 33ου σχολείου, εκτός της στελέχωσης του τμήματος ΖΕΠ με κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο, κρίνεται απολύτως απαραίτητη, για τους λόγους, που, αναλυτικά, αναφέρει ο προϊστάμενος του σχολείου στην επιστολή, που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου και κοινοποίησε στην βουλευτή, επικαλούμενος και την εμπειρία του από προγενέστερη συνεργασία με ανάλογους φορείς.
     
  • Στις 17/6 και ενώ σταθερά και αποτελεσματικά, υποστηρίζω τα οικονομικά αιτήματα των Δήμων του Νομού ενημέρωσα, μετά από την πληροφόρηση που είχα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, με τις οποίες βρίσκομαι σε τακτική συνεργασία, για την προώθηση των σχετικών αιτημάτων. Πιο συγκεκριμένα ενημερώθηκα από τις υπηρεσίες ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλόδημος Ι, που έχει αντικατασταθεί από το πρόγραμμα έργων, δράσεων και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης που φέρει, συμβολικά, το όνομα «Αντώνης Τρίτσης», οι υποβληθείσες προτάσεις έργου αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Νοτίου Πηλίου, συνολικού προϋπολογισμού 760.500€ και το υποβληθέν έργο ύδρευσης του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.0000 € έχουν αξιολογηθεί θετικά και εντός των προσεχών ημερών θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξής τους.
    Σε ότι αφορά:
    1. το υποβληθέν από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου έργο αποχέτευσης συνολικού προϋπολογισμού 3.802.419€
    2. το υποβληθέν από τον Δήμο Αλμυρού κτιριακό έργο για την κατασκευή νηπιαγωγείου, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000€ και
    3. το υποβληθέν από τον Δήμο Αλοννήσου έργο της ύδρευσης των οικισμών Πατητήρι, Βότση, Ρουσούμ και Χώρας Αλοννήσου.
    Οι υπηρεσίες με ενημέρωσαν ότι οι προτάσεις αυτές βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης.
     
  • Στις 18/6 ενημερώθηκα από τον Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη ότι θα προβεί, εντός των προσεχών ημερών, στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στα καύσιμα για ορισμένα από τα νησιά, στα οποία περιλαμβάνονται η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος.
    Η συγκεκριμένη απόφαση θα περιλαμβάνει τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας των δικαιούχων αλλά και τον τρόπο ψηφιακής υποβολής της αίτησης της επιδότησης στο πλαίσιο του έργου «Μέτρα για τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, τη συγκράτηση και τη συνοχή του πληθυσμού στα νησιά» του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω του Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σημειώνεται ότι σκοπός της ως άνω επιδότησης είναι η συγκράτηση του κόστους καυσίμων για τους καταναλωτές των νησιωτικών περιοχών λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς από και προς τα νησιά.
     
  • Στις 19/6 και μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβα, ευχαρίστησα θερμά, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως, την αρμόδια Υφυπουργό κ. Σοφία Ζαχαράκη καθώς και τη Γενική Γραμματέα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και Ειδικής Εκπαίδευσης, κ. Α. Γκίκα για τις συντονισμένες και τάχιστες ενέργειές τους για την ίδρυση Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) στην Αργαλαστή Ν. Πηλίου.
    Συγκεκριμένα στις 19-12-2019, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου κ. Μ. Μιτζικό, είχα συνάντηση συνεργασίας με την αρμόδια Γενική Γραμματέα κ. Α. Γκίκα προκειμένου να υποστηρίξει το εύλογο του αιτήματος της σύστασης και συγκρότησης ΕΠΑΛ, στην Αργαλαστή, το οποίο θα περιελάμβανε δύο τομείς: α) τον τομέα ναυτιλιακών επαγγελμάτων και β) τον τομέα γεωπονίας, τροφίμων και περιβάλλοντος. Πράγματι, στο περιθώριο της διαδικτυακής συνάντησης που διοργάνωσα, στις 4-06-2020, με θέμα: «Προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και της ειδικής αγωγής στον Ν. Μαγνησίας» και προσκεκλημένη την Γενική Γραμματέα, η κ. Γκίκα με ενημέρωσε για τη θετική εξέλιξη της έκβασης του αιτήματος. Τέλος, τόνισα τη σπουδαιότητα της δημιουργίας της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας στην περιοχή του Ν. Πηλίου καθώς, πρωτίστως, θα αναπτύξει τις επαγγελματικές δεξιότητες των νέων συμβάλλοντας στη δυναμική αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, ενώ, παράλληλα, θα αποτελέσει κίνητρο για την περαιτέρω παραμονή τους.
     
  • Στις 19/6 αποστέλλω επιστολή προς τους Δημάρχους του Ν. Μαγνησίας για την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και ψηφιακών υπηρεσιών του Νομού Μαγνησίας.
    Ορμώμενη από την πρόσφατη παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη στην επιτροπή, στην οποία προεδρεύω, έλαβα τη σχετική πρωτοβουλία, ζητώντας από τους Δημάρχους του Νομού Μαγνησίας να συνεργασθούν μαζί μου προκειμένου, καταγράφοντας με ακρίβεια και αποτυπώνοντας τις ανάγκες και τα πραγματικά ψηφιακά προβλήματα των περιοχών τους, να γνωστοποιήσω αρμοδίως, τόσο την υφιστάμενη κατάσταση όσο και να υποβάλει προτάσεις για τη βελτιστοποίηση, εφεξής, της ποιότητας ζωής των πολιτών καθώς και της ταχύτητας της εξυπηρέτησής τους από τις υπηρεσίες των δημοσίων και δημοτικών αρχών.
    Επειδή η υγειονομική κρίση έχει λειτουργήσει ως ψηφιακός επιταχυντής στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, η χρήση νέων ψηφιακών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών συνέβαλε, σημαντικά, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και οι πολίτες, πλέον, χρησιμοποιούν μια σειρά από εργαλεία, στα οποία, μέχρι πρότινος, δεν είχαν εξοικειωθεί.
     
  • Άκρως υποδειγματική, ως προς την κοινοβουλευτική της αρτιότητα, μπορεί να χαρακτηρισθεί η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη στις 25/6, στην από 8-04-2020 αναφορά μου, για τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, στην εκτενή και ενδελεχή ενδεκασέλιδη απάντησή του, ο Υπουργός κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα, από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και μετά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε μία δέσμη διακριτών, αλλά, απόλυτα, συμπληρωματικών μέτρων τόσο σε επίπεδο προτάσεων προς την ΕΕ για την τροποποίηση των Κανονισμών της ΕΕ της υφιστάμενης και της νέας προγραμματικής περιόδου όσο και ως προς την τροποποίηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου εφαρμογής του ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) από τους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης του ΠΑΑ.
    Ακόμη, στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης των επενδύσεων, έχει ήδη συσταθεί το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο έχει ήδη διατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνολικό ποσό ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Η διαχείριση του Ταμείου έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και με την πλήρη ενεργοποίηση του, η οποία προβλέπεται εντός του Ιουνίου, αναμένεται να κατευθυνθούν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις ποσά συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.
    Επιπρόσθετα, με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου προχωρά στην ένταξη 25 νέων πράξεων, συνολικού ποσού 28.312.000 €, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, και ειδικότερα στη δράση 4.2.1 που αφορά στη «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν γεωργικό» του υπομέτρου 4.2, με δικαιούχους πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Κατόπιν αυτού, ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων της δράσης 4.2.1 ανέρχεται σε 376.242.000 €.
    Παράλληλα στο τέλος Μαρτίου, το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διέθεσε στο ΥΠΑΑΤ ποσό ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή άμεσων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα. Το συγκεκριμένο ποσό συνιστά το πρώτο εργαλείο το οποίο θα αξιοποιηθεί στοχευμένα για την ενίσχυση των κλάδων που πλήττονται από τη νόσο του κορωνοϊού. Εκτός των διαφόρων ενισχύσεων στο πλαίσιο του ΠΑΑ, στις 11.5.2020 υπεγράφη από τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετική απόφαση για τον καθορισμό ύψους ενίσχυσης της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα της κτηνοτροφίας, η οποία καθορίζεται για το Μέτρο 1 (βοοειδή) στα 240,52 ευρώ ανά ΜΜΖ και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 47,70 ευρώ ανά ζώο.
    Συμπληρωματικά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 6/5/2020 διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΑΑΤ εργάζεται μεθοδικά για τη χορήγηση αποζημιώσεων λόγω κορωνοϊού και στους αιγοπροβατοτρόφους, επαναλαμβάνοντας ότι όσοι κλάδοι πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα ενισχυθούν δίκαια και όπως πρέπει.
    Επιπλέον τόνισε ότι, έχει προχωρήσει η συζήτηση, είναι ώριμη και σύντομα θα ανακοινωθεί το ακριβές ποσό και η μεθοδολογία με την οποία πρόκειται να ενισχυθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι. Συμπλήρωσε ότι έχει γίνει η προπαρασκευαστική δουλειά με τρόπο οργανωμένο και μεθοδικό, ώστε να μην χαθεί το δικαίωμα της ενίσχυσης που έχουν, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα γίνει και με τους χοιροτρόφους.
    Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με τις αρμόδιες κάθετες υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς του διαβουλεύονται με τους θεσμικούς εκπροσώπους των κλάδων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να τεκμηριωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επιλεξιμότητα στήριξής τους στο πλαίσιο του νέου Μέτρου (τεκμηρίωση της ζημίας που έχει υποστεί ο κλάδος και καθορισμός του ύψους του κατ΄ αποκοπή ποσού ενίσχυσης).
    Επίσης, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ επεξεργάζεται τις θεσμικές και τεχνικές παραμέτρους ενεργοποίησης και εφαρμογής του συγκεκριμένου Μέτρου. Όπως επισημαίνει ο Υπουργός, το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να εργάζεται μεθοδικά και αποτελεσματικά σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιτύχει την καθολική στήριξη όλων όσοι πλήττονται από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
    Τέλος, σημειώνεται ότι βασικός προσανατολισμός του ΥΠΑΑΤ παραμένει η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας και η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων της πατρίδας μας, ενώ, προτεραιότητα του Υπουργείου αποτελεί η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και η περιφρούρηση της διατροφικής ασφάλειας.