Τρ04162024

Last update11:17:54 AM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας Ξενοδοχεία του Πηλίου και των Β. Σποράδων στο 'σφυρί'

Ξενοδοχεία του Πηλίου και των Β. Σποράδων στο 'σφυρί'

Ενδεικτικές της δεινής οικονομικής κατάστασης που βιώνει ο κλάδος του τουρισμού είναι οι 298 αγγελίες πώλησης ξενοδοχείων που καταγράφονται πανελλαδικά, έξι εκ των οποίων βρίσκονται στο Πήλιο και έξι στις Βόρειες Σποράδες.
 
Σε εκτενή έρευνα που πραγματοποίησε το Tornos News σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους πώλησης για την αγορά και πώληση ακινήτων το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, καταγράφηκαν οι παραπάνω αγγελίες, με τις τιμές να διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά αλλά και τα αστέρια που διαθέτουν.
 
Ο πραγματικός αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων ενδέχεται, ωστόσο, να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται στην έρευνα, αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν και άλλοι διαδικτυακοί τόποι που διαθέτουν αγγελίες με το εν λόγω περιεχόμενο. Οι δυσκολίες, βέβαια, που αντιμετωπίζει ο τουρισμός λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού δεν αποκλείεται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των πωλήσεων τους επόμενους μήνες, οπότε θα φανεί το πλήρες μέγεθος των συνεπειών στην αγορά.
 
Με το παραπάνω φαινόμενο να αποτυπώνει τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στον τουρισμό, η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, υπεύθυνη γραφείου real estate αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο είχε εκδηλωθεί και παλαιότερα μέσα από την κρίση. «Φέτος άλλαξε πολύ η κατάσταση και δυστυχώς, τα πωλητήρια σε ξενοδοχεία αποδίδονται σε μεγάλο ποσοστό στην πανδημία, παρ’ ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι η νούμερο ένα δύναμη, το δυνατό μας χαρτί. Αλλά έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, δεν μπορεί να μετακινηθεί ο κόσμος», τονίζει.
 
Πολλοί οι λόγοι που οδηγούν τους ιδιοκτήτες στην απόφαση να θέσουν προς πώληση τα ξενοδοχεία τους, με κυρίαρχες την αδυναμία κάλυψης των εξόδων, είτε διότι δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση είτε διότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.
 
«Εχουν αλλάξει πολλά. Υπάρχουν παλιά ξενοδοχεία μικρά, που τα διαχειριζόντουσαν άνθρωποι με παλιά νοοτροπία. Τώρα είμαστε στην εποχή του ίντερνετ. Πολλοί ηλικιωμένοι που τα παιδιά τους δεν ακολουθούν το επάγγελμά τους, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτό το καινούργιο μοτίβο. Αναγκάζονται και αυτοί να πουλήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις επαγγελματίες είχαν καταφύγει στο δανεισμό για να κάνουν επεκτάσεις στις μονάδες τους, χωρίς να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», αναφέρει η κ. Σκούρτη.
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αγοραστικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον στην παρούσα, είναι μηδενικό, ενώ αναμένεται να τονωθεί όταν λήξει η πανδημία.
 
Ανησυχούν οι ξενοδόχοι
 
Εντονη ανησυχία εκδηλώνεται, στο μεταξύ, από τους ξενοδόχους των νησιών, με την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Είναι αναμενόμενο μετά από όσα υπέστη αυτή τη χρονιά ο τουρισμός. Σίγουρα βοήθησαν, όσους είχαν μεγάλους τζίρους τα προηγούμενα χρόνια, οι επιστρεπτέες προκαταβολές, που δίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις ένα έναυσμα για να μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ομως οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όσο και να προσπαθούν να συντηρηθούν, δεν παύουν να βλέπουν ένα αβέβαιο μέλλον».
 
Πολλοί οι «σκόπελοι» που καλούνται να διέλθουν οι ξενοδόχοι, καθώς «δεν δίνουν χαμηλότοκα δάνεια οι τράπεζες για να μπορούν να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα ή ΕΣΠΑ, οπότε κάπου μπλοκάρει η κατάσταση και επειδή βλέπουν ότι υπάρχουν ξένοι επενδυτές που ίσως ενδιαφέρονται αυτή την εποχή, ίσως έχουν μια ελπίδα να τα πουλήσουν, έτσι ώστε να εξαλείψουν τις υποχρεώσεις τους και να ξεκινήσουν κάτι άλλο ενδεχομένως, γιατί δεν μπορούν να κρατούν μια επιχείρηση μη κερδοφόρα για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνει.
 
Αγωνία για το μέλλον
 
Την αγωνία των επιχειρηματιών του κλάδου μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Μαγνησίας, εκφράζοντας φόβους ότι «σε τέτοιους καιρούς, τα χέρια που θα πάνε τα ξενοδοχεία δεν θα είναι ελληνικά». Παράλληλα επισημαίνει ότι «και η ΣΕΤΕ και η ΠΟΞ έχουμε επισημάνει πριν πολλά χρόνια τον κίνδυνο αφελληνισμού των ξενοδοχείων».
 
Εντονότατος ο προβληματισμός των ξενοδόχων, με τον πρόεδρο να διερωτάται «πως θα επιβιώσουμε με την κατάσταση αυτή». «Αγκάθι» για τον κλάδο το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία δεν έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά αναγκαστικά λόγω lockdown, και έλλειψης κρατήσεων, με αποτέλεσμα να καλούνται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. «Αναγκαστήκαμε, όσοι μπορέσαμε, να πληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις και κάποιες υποχρεώσεις το Νοέμβριο. Παρά τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν φτάνουν αυτά τα χρήματα για επιβίωση, πολύ δε περισσότερο όταν χρειαστεί να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και θα πρέπει να ξαναχρτηματοδοτήσουν οι ξενοδόχοι το άνοιγμά τους» τονίζει ο κ. Ζαφείρης.
 
Κλείνοντας, επισημαίνει ότι «τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν εάν σταματήσει το lockdown. Θα είναι όμως σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες οι ξενοδόχοι, με πάρα πολλά προβλήματα και πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να τα επαναλειτουργήσουν».
 
Διαρκής αγώνας επιβίωσης
 
Σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με την πανδημία τα νέα πωλητήρια σε ξενοδοχεία, με τον ξενοδόχο Θανάση Μπαρούτα, πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς, να σημειώνει ότι «πρέπει να αναπτύξουν αντανακλαστικά οι ξενοδόχοι, να βρουν νέους τρόπους, νέες συνεργασίες για την προβολή των καταστημάτων τους, να εξασφαλίσουν πιο πολλές απευθείας κρατήσεις».
 
Σε πείσμα της πανδημίας και των αρνητικών σκέψεων που προκαλεί, ο κ. Μπαρούτας προτάσσει την ανάγκη αξιοποίησης «κάποιων ευκαιριών που μας δίνονται, για να τοποθετηθούμε όσο πιο σωστά μπορούμε στην αγορά. Σίγουρα το πρόβλημα υπάρχει, αλλά με μια πολύ καλή τοποθέτηση στην αγορά, με μια πολύ καλή εκμετάλλευση των επιστρεπτέων προκαταβολών και όλων των ευνοϊκών μέτρων που δίνονται και με μεγαλύτερο αγώνα δικό μας, μπορούμε σε ένα βαθμό να αντεπεξέλθουμε».
 
Αναπτύσσοντας τις θέσεις του, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να αναπτύξουμε κι εμείς αντανακλαστικά, να κινηθούμε, να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα μέτρα οικονομικής στήριξης που μας δίνει το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ενωση και να περάσουμε στην αντεπίθεση, να μην περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια να μας χτυπήσουν την πόρτα οι πελάτες».
 
 
τΑΧΥΔΡΟΜΟΣ