Πα06092023

Last update08:14:32 PM

English
Hellenic Seaways

anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Σκοπελος Παραλίες

Παραλίες

 

ΣΤΑΦΥΛΟΣ

Στο 4 χιλιόμετρο νότια από τον οικισμό της Σκοπέλου, συναντά ο επισκέπτης τον υπέροχο όρμο του Στάφυλου , με τα πεντακάθαρα νερά και το μικρό παραθεριστικό οικισμό. Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό άξονα που διατρέχει τη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και συνδέει, τα δυο λιμάνια του τη χώρα με το Λουτράκι. Στη γύρω περιοχή, υπάρχει άφθονη βλάστηση, πολλές σπηλιές, εντυπωσιακοί βράχοι και αρκετές βραχονησίδες, μοναδικές πινελιές σε υπέροχο ζωγραφικό πίνακα.

 Η εντυπωσιακή αμμώδης  παραλία του Στάφυλου, κλείνεται στα ανατολικά της από το ομώνυμο ακρωτήριο, το οποίο αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του νησιού. Στην άκρη της παραλίας στη βραχώδη χερσόνησο, έχουν εντοπιστεί ίχνη προϊστορικού οικισμού. Βρέθηκε τάφος, που περιείχε όπλα, ξίφος με χρυσή λαβή, κοσμήματα, αγγεία, λίθινα και μεταλλικά  σκευή, ενώ διασώζονται και παλαιότερες ενδείξεις κατοίκησης του νησιού, οι οποίες χρονολογούνται από την Μυκηναϊκή εποχή. Το Βελανιό είναι μια αμμώδης γραφική παραλία, εξίσου όμορφη με αυτή του Στάφυλου. Είναι η παραλία των γυμνιστών. Βρίσκεται στα ανατολικά του και χωρίζεται από τον όρμο του Στάφυλου, από το ομώνυμο ακρωτήριο.

 Στη θέση αυτή, που αποτελεί στην ουσία ενιαίο αρχαιολογικό και οικιστικό χώρο με το Στάφυλο, έχουν εντοπιστεί ερείπια από ρωμαϊκά λουτρά και άλλα κτίσματα της αρχαιότητας. Σύμφωνα με το μύθο, πέταξε ο αετός του Δία πάνω από το νησί και επέλεξε αυτή την παραλία, για κατοικία του Στάφυλου,  εγγονού του Δία και γιου του Διόνυσου. Οι ρωμαίοι, εκμεταλλευτήκαν   τις θερμές πηγές που υπήρχαν δίπλα στη θάλασσα, χτίζοντας πολυτελή  λουτρά.

 Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσαν να απολαύσουν τις παραλίες  αλλά και το φυσικό χρόνο. Τα ρωμαϊκά  λουτρά ονομάζονταν Βελάνεια, εξ’ ου και το όνομα της περιοχής. Η δεύτερη θέση της Σκοπέλου όπου συναντάμε ρωμαϊκά λουτρά είναι το Λουτράκι. Και στις δυο έχουμε δείγματα ύπαρξης πανάρχαιων και σημαντικών οικισμών γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία των θερμών πηγών που ήταν  γνώστη στους κατοίκους του  νησιού και πριν την ρωμαϊκη εποχή.

ΑΓΝΩΝΤΑΣ

Στη συνέχεια της διαδρομής  προς το Λουτράκι , σε μια ιστορική τοποθεσία, συναντούμε ένα ακόμη παραθαλάσσιο οικισμό, τον Αγνώντα. Απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από την χώρα, έχει θαυμάσια αμμώδη παραλία και αποτελεί ασφαλέστατο φυσικό λιμάνι. Λόγω  της εξαιρετικά  προστατευόμενης    θέσης του, αποτελεί εναλλακτικό λιμάνι, για τις περιπτώσεις  που τα πλοία δεν  μπορούν  λόγω καιρού  να προσεγγίσουν το λιμάνι της χώρας.

Επίσης αποτελεί καταφύγιο για σκάφη αλιευτικά και αναψυχής. Το όνομα της περιοχής , οφείλεται στον Πεπαρήθιο ολυμπιονίκη  Άγνωνα,   ο οποίος αποβιβάστηκε σε τούτο το σημείο επιστρέφοντας  ολυμπιονίκης από την 59η Ολυμπιάδα (569μ.χ.)

ΛΙΜΝΟΝΑΡΙ

Βορειοδυτικά από τον Αγνώντα 9,5χλμ από το κέντρο της Σκοπέλου, συναντάμε το Λιμνονάρι όμορφη παραλία με πολύ ψιλή άσπρη άμμο, κλειστός κόλπος , με  πεντακάθαρα νερά, ιδανικός για κολύμπι και θαλάσσια σπορ.

 

ΠΑΝΟΡΜΟΣ

Ο Πάνορμος είναι ο πρώτος οικισμός  που ο επισκέπτης συναντά στη δυτική ακτή της  Σκοπέλου. Απέχει περίπου 12,5 χιλιόμετρα από τη χώρα. Βρίσκεται  σε δαντελένιο κλειστό κόλπο, στο μέσο  της διαδρομής προς το λιμάνι του Λουτρακίου.

Το όνομα του το σχετίζεται πιθανώς με το ότι είναι το ορμητήριο των σκαφών κάθε είδους.  Το φυσικό λιμανάκι Μπλο, θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια για τα ιστιοπλοϊκά και αλιευτικά σκάφη. Είναι ιδανική  περιοχή για ήσυχες διακοπές. Εδώ  απολαμβάνει ο επισκέπτης  το μοναδικό  ηλιοβασίλεμα, τη μοναδική διαδρομή μέχρι τα ακρωτήριο Μύτη, τις υπέροχες παραλίες τα Λιναράκια, τη Μηλιά, την Καστάνη, το Χόβολο. Ο   Πάνορμος είναι μια από τις τρείς μεγάλες και οχυρωμένες πόλεις της αρχαίας Σκοπέλου. Στη κορυφή του λόφου  Παλιόκαστρο, πάνω από τον οικισμό της παραλίας, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας οχυρωμένης ακρόπολης .

 Το τείχος της σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέρουσα τοιχοποιία. Λείψανα και  άλλων κτισμάτων φαίνονται στις πλαγιές . Ένα βατό μονοπάτι οδηγεί από το παλαιόκαστρο στο σπήλαιο του Πανός. Η Σπηλιά είναι το μοναδικό μνημείο, τόπος λατρείας του Πανός στη Σκόπελο.

 

ΑΝΤΡΙΝΕΣ

Οι Αντρίνες βρίσκονται ανάμεσα στον Πάνορμο και την Μηλιά, είναι ένα όμορφο σημείο από μικρούς   κόλπους με οργανωμένες παράλιες.

ΜΗΛΙΑ

Η πιο όμορφη και μεγαλύτερη παραλία του νησιού, με χρυσή αμμουδιά. Θα την βρείτε μετά τις Αντρίνες.

 Οργανωμένη παραλία, συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, έχει καθαρά κρυστάλλινα νερά και αν θέλετε να απομονωθείτε  θα βρείτε μικρούς ήσυχους κόλπους πίσω από τα βράχια. Απέναντι από τη Μηλιά, βρίσκεται και το μικρό πευκόφυτο νησάκι Δασιά.

 

ΚΑΣΤΑΝΙ

 Η παραλία Καστάνι απέχει 14 χλμ. από το κέντρο της πόλης της  Σκοπέλου και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην παραλία της Μηλιάς. Πρόκειται για μία οργανωμένη πανέμορφη αμμουδιά με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά που συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο.

      Είναι πολυσύχναστη διότι εκεί γυρίστηκε η ξένη ταινία       Μamma Mia.

ΑΡΜΕΝΟΠΕΤΡΑ

Αρμενόπετρα είναι άλλη μια κρυφή παραλία στους επισκέπτες και δεν είναι πολυσύχναστη για το λόγο ότι δεν είναι οργανωμένη. Η  όμορφη  αυτή  γραφική παραλία βρίσκεται  μετά το χωρίο Ν.  Κλήμα πηγαίνοντας προς την Γλώσσα.

ΓΛΩΣΣΑ

Για μπάνιο  από τη  Γλώσσα πηγαίνουμε σε πανέμορφες παραλίες: χαρακτηριστική είναι η παραλία Μάρκ, όπου τα πεύκα φτάνουν μέχρι το κύμα. Η  κάθοδος στην παραλία, εξασφαλίζεται από ένα πλακόστρωτο  δρόμο. Το μονοπάτι που βρίσκεται σε κατάφυτο δάσος, βοηθά τους φυσιολάτρες να συνδυάζουν  το μπάνιο με υπέροχη  βόλτα και περπάτημα

. Στη θέση  Μονοπάτι, 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Γλώσσας , συναντούμε μια από  τις ομορφότερες περιοχές της Σκοπέλου. Πρόκειται, για ένα θεόρατο, απόκρημνο και μυτερό βράχο, ο οποίος  προβάλλει μέσα από τα κύματα και ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης.

 Ακόμη μια παραλία της Γλώσσας είναι η Περιβολιού απέχει περίπου 7 χλμ  από το χωρίο.

 

ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άλλη μια υπεροχή οργανωμένη  παραλία  που αξίζει να επισκεφτεί ο επισκέπτης είναι η παραλία του αϊ Γιάννη του καστρί, με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά κ με θέα την Αλόννησο.

 Στην περιοχή του Αι Γιάννη  γυρίστηκε  η γνώστη ξένη ταινία Mamma mia που συμμετείχαν διάσημοι αστέρες του Hollywood.

 

ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Μετά τη Γλώσσα συναντάμε το επίνειο της το Λουτράκι που είναι και το πρώτο λιμάνι που συναντάει  ο επισκέπτης όταν έρχεται από την Σκιάθο. Πίσω από το λιμάνι έχει και μια καθαρή αμμώδη παραλία που μπορεί ο τουρίστας να κάνει ένα απογευματινό μπάνιο και να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα που εκείνη την ώρα είναι καταπληκτικό.