Πα06092023

Last update08:14:32 PM

English
Hellenic Seaways

anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Σκοπελος Παράδοση και Πολιτισμός

Παράδοση και Πολιτισμός

 

Οι Σκοπελίτες διατήρησαν την παράδοση τους, ακέραια στο πέρασμα των χρόνων. Στη πόλη ή στα χωριά, σε κάθε γωνιά του νησιού, τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι από τις καθημερινές συνήθειες.

 Στα πανηγύρια και στις γιορτές, οι γυναίκες φορούν την παραδοσιακή τους φορεσιά. Το μεταξωτό μακρύ φόρεμα με τα πολύχρωμα κεντήματα στις άκρες, το λεπτό μεταξωτό κοντομάνικο πουκάμισο, το στολισμένο με χρυσά κεντήματα κάλυμμα του κεφαλιού με τα χρυσά φλουριά, δημιουργούν ένα υπέροχο γιορταστικό κλίμα και παραπέμπουν σε άλλες παλιότερες εποχές.

 Οι παραδοσιακοί νησιώτικοι χοροί, φερμένοι από την ηπειρωτική Ελλάδα σκορπούν το κέφι.

 Οι τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πανηγύρι του Αγίου Ρηγίνου στις 25 Φεβρουαρίου στην εκκλησία του Αγίου, είναι σημαντικό γεγονός  για το νησί. Ανήμερα στη λειτουργία προσφέρονται σπιτικά γλυκά και λουκούμια. Στις 24 Ιουνίου γιορτάζει το μοναστήρι του αγίου Ιωάννου του προδρόμου, 6 χλμ. από την χωρά.

 Προηγείται αγρυπνία το βράδυ και προσφέρεται φαγητό. Το ίδιο συμβαίνει και στις 6 Αυγούστου στο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης. Στις 4 Δεκεμβρίου γιορτάζει το Μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, 6 χλμ. Από την χώρα. Εδώ για φαγητό προσφέρεται στους επισκέπτες ψάρι πλακί ή μπακαλιάρος.

       Ο Δήμος Σκοπέλου διοργανώνει επίσης σημαντικές εκδηλώσεις. Ο κύκλος των εκδηλώσεων αυτών κλείνει συνήθως με την γιορτή του Δαμάσκηνου. Προσφέρονται στο κοινό ψημένα δαμάσκηνα και κρασί, αλλά και εκλεκτά προϊόντα του νησιού. Είναι πλούσια τα λαογραφικά στοιχεία της Σκοπέλου και καθένας τα συναντά σε κάθε βήμα.

   Παραμένουν ζωντανά και σφραγίζουν την καθημερινή ζωή των ντόπιων. Εκκλησίες μοναδικές σε όλο το νησί, περίφημα μοναστήρια, μοναδικές φωλιές παράδοσης, συναντά ο επισκέπτης σε κάθε βήμα. Βυζαντινά σκαλιστά τέμπλα, μοναδικές δεήσεις στο Δημιουργό, αρχαιολογικούς χώρους, υπέροχους ανθρώπους γεμάτους ανθρωπιά  και αισθήματα.