Πα04192024

Last update06:32:55 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας Στο 'Best Tourism Villages' ο Δήμος Αλοννήσου

Στο 'Best Tourism Villages' ο Δήμος Αλοννήσου

Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ανάμεσα στις τρεις περιοχές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα
 
Μία ακόμη σημαντική επιτυχία σημείωσε ο Δήμος Αλοννήσου, καθώς προκρίθηκε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού «Best Tourist Villages» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Η Αλόννησος μαζί με δύο ακόμη περιοχές από το Βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Τουρισμού στην ένταξη χωριών και δημοτικών κοινοτήτων μέχρι 15.000 κατοίκων στον διαγωνισμό.
 
Η δημοτική αρχή αξιοποιώντας τους ανθρώπινους πόρους της και με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα ετοίμασε αναλυτικό, εμπεριστατωμένο και πολυσέλιδο φάκελο υποψηφιότητας στα αγγλικά.
 
«Τα προγνωστικά δεν ήταν καθόλου υπέρ μας, καθώς τα κριτήρια ήταν πολυπληθή και σύνθετα. Ωστόσο αφιερώσαμε χρόνο εντός του Δήμου μας για το συγκεκριμένο έργο με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Αλοννήσου ως εναλλακτικό προορισμό με ιδιαίτερο πολιτιστικό και αγροτουριστικό απόθεμα», δήλωσε ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης.
 
Τα εύσημα, όπως επισημαίνει, ανήκουν στην ομάδα των Αργυρίου Νικόλαου, εξωτερικού συνεργάτη του Δήμου Αλοννήσου καθώς και του αντιδημάρχου Σκιάνη Δημήτριου που ασχολήθηκαν αποκλειστικά και εκτεταμένα με την ετοιμασία του φακέλου συλλέγοντας αναλυτικά στοιχεία επιτόπου και πραγματοποιώντας επαφές με τοπικούς φορείς, επιχειρήσεις και θεσμικούς παράγοντες, διαδικασία που απαιτούσε εκ των πραγμάτων επιτόπια υποστήριξη και μεθοδικότητα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο εντός της υψηλής τουριστική κίνησης.
 
«Η επιτυχία της πρόκρισης καταδεικνύει δύο σπουδαία δεδομένα. Αφενός την εντυπωσιακή δυναμική του προορισμού μας, αφετέρου το μεγάλο εύρος δυνατοτήτων που διαθέτει το έμψυχο υλικό ενός Δήμου όταν γίνεται ορθή διαχείριση και σωστή επιλογή προσώπων», πρόσθεσε ο κ. Βαφίνης σχετικά με τη διάκριση του Δήμου. Ο φάκελος αξιολογήθηκε μαζί με μία σειρά ακόμη υποψηφιοτήτων από νησιωτικούς και ηπειρωτικούς Δήμους από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Τουρισμού που αξιολόγησε τα υποβληθέντα δικαιολογητικά που ήταν απαραίτητα για την τεκμηρίωση της κάθε πρότασης συμμετοχής.
 
 
 
Ενίσχυση του αγροτουρισμού
 
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού στοχεύει στην ενίσχυση του αγροτουρισμού και στη διατήρηση της ταυτότητας των αγροτικών προορισμών συνδυάζοντας τη φύση, την παράδοση, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και την τεχνογνωσία σε ένα πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν.
 
Ο εν λόγω διαγωνισμός διενεργείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) που θα συλλέξει υποψηφιότητες σε παγκόσμια κλίμακα και βασίζεται σε τρεις πυλώνες.
 
Ο πρώτος περιλαμβάνει το σήμα «Best Tourism Villages» που αποδίδει ο ΠΟΤ σε χωριά που αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αγροτουρισμού και σε Δήμους με δοκιμασμένη και καταγεγραμμένη πορεία σε επίπεδο αειφορίας.
Ο δεύτερος σχετίζεται με το πρόγραμμα αναβάθμισης «Best Tourism Villages» για έναν αριθμό χωριών που θα βοηθηθούν για τη βελτίωση των επιδόσεων τους.
Ο τρίτος αναφέρεται στο δίκτυο «Best Tourism Villages» για την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων καθώς και την ανάπτυξη καλών πρακτικών βιώσιμης, αειφόρου και αγροτουριστικής ανάπτυξης.
 
 
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ