Πε04182024

Last update07:15:13 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας Με νέες υπηρεσίες προετοιμάζεται δυναμικά ο Δήμος Σκοπέλου

Με νέες υπηρεσίες προετοιμάζεται δυναμικά ο Δήμος Σκοπέλου

Με νέα τουριστικά «προϊόντα» και υπηρεσίες ο Δήμος Σκοπέλου προετοιμάζεται δυναμικά για την επερχόμενη σεζόν του 2021.Τα τρία νέα έργα που δρομολογεί ο Δήμος περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών καθώς και εφαρμογές για το υφιστάμενο ποδηλατικό δίκτυο.

Ποιο συγκεκριμένα:

  1. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2.jpg"ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ-ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ".

Ο Δήμος Σκοπέλου έχει προβεί σε ανάθεση στην εταιρία TERRAIN ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΚΕ (TERRAINTRAILS) η οποία διαθέτει πλούσια εμπειρία στην αποτύπωση και ανάδειξη μονοπατιών πεζοπορίας, του προγράμματος της έρευνας και του σχεδιασμού της ανάπτυξης δικτύου πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου Σκοπέλου.

Η εταιρία TERRAIN ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΚΕ (TERRAINTRAILS) διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη δικτύων πεζοπορικών διαδρομών, καθώς και στη δημιουργία πεζοπορικών χαρτών και οδηγών.

H ομάδα της TERRAIN έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Δήμους, Περιφέρειες, Συλλόγους και Ιδιώτες. Έχει αναπτύξει δίκτυα μονοπατιών στον Υμηττό, στην Κύπρο, στη Σάμο, στην ορεινή Λακωνία και σε διάφορα άλλα μέρη. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη σηματοδότηση και τον καθαρισμό μονοπατιών του δικτύου SamosHikes, ενός εκτενούς δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στην νήσο Σάμο, με ανάθεση από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το SamosHikes αποτελείται από 40 διαδρομές πεζοπορίας με συνολικό μήκος 260 χιλιομέτρων και αποτελεί το μεγαλύτερο σηματοδοτημένο δίκτυο πεζοπορίας σε όλο το Αιγαίο.

Η TERRAIN έχει εκδώσει λεπτομερείς πεζοπορικούς και τουριστικούς χάρτες για όλη την Ελλάδα. Για την νήσο Σκόπελο έχει πραγματοποιήσει σαρωτική επιτόπια έρευνα και έχει εκδώσει πεζοπορικό χάρτη στην κλίμακα 1:25.000, που αποτυπώνει όλα τα μονοπάτια του νησιού καθώς και περιγραφές των προτεινόμενων πεζοπορικών διαδρομών.

 

ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ 3.jpgΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1.jpgΣτα πλαίσια της δράσης ανάπτυξης πεζοπορικού τουρισμού στην Σκόπελο, θα καταγραφούν και μελετηθούν προσεκτικά τα υφιστάμενα μονοπάτια, θα γίνει ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου δικτύου πεζοπορικών διαδρομών που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ευρύτερου πεζοπορικού κοινού. Το δίκτυο θα περιλαμβάνει περίπου 100 χιλιόμετρα μονοπατιών, μοιρασμένα σε 12-15 βασικές διαδρομές. Οι διαδρομές θα είναι από εύκολες έως μέτριας δυσκολίας με μήκος που θα κυμαίνεται από 3,5 έως 16 χιλιόμετρα, και χρόνο πορείας από 1 έως 5 ώρες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4.jpgΚάθε διαδρομή θα έχει τη δική της μοναδική ταυτότητα, ώστε να υπάρχει ποικιλία και ενδιαφέρον για τους πεζοπόρους. Επίσης τα πεζοπορικά μονοπάτια θα σημανθούν, έτσι ώστε σε κομβικά σημεία του νησιού θα τοποθετηθούν μεγάλες ενημερωτικές πινακίδες υποδοχής με χάρτη, φωτογραφίες και πληροφορίες για όλα τα μονοπάτια του δικτύου, στις αφετηρίες των μονοπατιών θα προβλέπονται πινακίδες εισαγωγής που θα ενημερώνουν τον πεζοπόρο για τη διαδρομή, με χάρτη, υψομετρικό διάγραμμα και τεχνικά στοιχεία όπως συνολικό μήκος, χρόνος, ανάβαση, βαθμός δυσκολίας. Στις αφετηρίες και σε όλες τις κομβικές διασταυρώσεις θα προβλέπονται ξύλινες πινακίδες με προορισμούς, αποστάσεις, και χρόνο πεζοπορίας. Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν πάσσαλοι με πινακίδια βέλους κατεύθυνσης σε όλες τις διασταυρώσεις, καθώς και πινακίδια επιβεβαίωσης της πορείας ανά τακτά διαστήματα, που θα καθοδηγούν τον πεζοπόρο με ασφάλεια. Επίσης θα τοποθετηθούν πινακίδες σε θέσεις, με NFC tag, προγραμματισμένο με συγκεκριμένο περιεχόμενο (ενημερωτικά κείμενα, φωτογραφίες, χάρτη) που μεταδίδεται στο κινητό τηλέφωνο του πεζοπόρου μόλις έρθει σε επαφή με τον μικροεπεξεργαστή.

Παράλληλα με την σήμανση των μονοπατιών, θα υλοποιηθεί μία εκτενέστερη σήμανση, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό. Αφορά κλασσικές πινακίδες κατεύθυνσης σε σταυροδρόμια των δρόμων του νησιού, ονομαστικές πινακίδες σε μικρά απομακρυσμένα εκκλησάκια μεγάλες πινακίδες υποδοχής στις θέσεις άφιξης των επισκεπτών του νησιού και μεγάλες πινακίδες ενημέρωσης πολιτιστικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου σε χαρακτηριστικές θέσεις ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας διαδραστικά το πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον του νησιού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5.jpgΗ ανάπτυξη του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών θα διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, ώστε οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού να μπορούν όλο τον χρόνο να πεζοπορούν προσφέροντας στον εαυτό τους μία νέα διέξοδο, που βοηθάει στην υγεία και ευεξίας τους και μέσω της πεζοπορίας, να γνωρίσουν τις πολλές φυσικές ομορφιές του νησιού. Από την άλλη δίνεται μεγάλη ώθηση στον πεζοπορικό τουρισμό, που αποτελεί μια όλο και περισσότερο αυξανόμενη τάση στις μέρες μας. Η πεζοπορία και ο σχεδιασμός του δικτύου των πεζοπορικών διαδρομών στην Σκόπελο, θα απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ κοινό όλων των ηλικιών, δεν θα απαιτεί ειδικές γνώσεις ή ακριβό εξοπλισμό και θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλες δραστηριότητες, χαρίζοντας μεγάλη χαρά. Η Σκόπελος με το μοναδικό παρθένο φυσικό περιβάλλον που διαθέτει, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα πολιτιστικά μνημεία, το ήπιο κλίμα, τις καλές τουριστικές υποδομές και την σχετική ευκολία πρόσβασης, μπορεί να γίνει ένας ιδανικός προορισμός για αυτή την ήπια μορφή τουρισμού, που επεκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερη χρονική περίοδο, και όχι μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες. Τα μονοπάτια είναι ήδη εκεί, αρκεί να αξιοποιηθούν και να συντηρηθούν με όσο το δυνατόν πιο ήπιες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να τα γνωρίσει και να τα χαρεί με ασφάλεια.

 

2."ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ(mountainbike)"

Ο Δήμος Σκοπέλου έχει προβεί σε ανάθεση στην εταιρία OutlineTourism, η οποία σχεδιάζει και αναπτύσσει προορισμούς ορεινής ποδηλασίας (Mountainbike), σε συνεργασία με τοπικές κοινωνίες, φορείς και εταιρίες. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και προβολή του mountainbike ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού και για τον σκοπό αυτό, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και αναλαμβάνει έργα υποδομών για τουριστικούς προορισμούς και επιχειρήσεις που σχετίζονται με την ορεινή ποδηλασία.
Η OutlineTourism συνεργάζεται με ηγετικές εταιρίες στο διεθνή χώρο, παρακολουθεί τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, εξετάζει τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε προορισμού και αναλαμβάνει από την έρευνα και τον σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση του project. Στα έργα της περιλαμβάνονται:

H ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας ως ποδηλατικού πάρκου με την δημιουργία -αρχικά- μίας νέας πίστας Downhill, (ψηφίστηκε ως η καλύτερη πίστα Downhill στην Ελλάδα), την αναβάθμιση υφιστάμενου Εnduro μονοπατιού καθώς και την σήμανση του πάρκου.Το InternationalTrailBuildingWeekThessaloniki 2019, μια πρωτοβουλία με διεθνή απήχηση και αντικείμενο την δημιουργία /συντήρηση  ποδηλατικών μονοπατιών στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.

Η OutlineTourism (κάτω από τον τίτλο VelosolutionsGreece) είναι αντιπρόσωπος της Velosolutions Ελβετίας, με 10ετη εμπειρία και περισσότερα από 250 project παγκοσμίως.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2.jpg

IMG_1874.JPGΟ σχεδιασμός και η κατασκευή διαδρομών ορεινής ποδηλασίας στην Σκόπελο, στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης και ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων. Περιλαμβάνει:

-συλλογή στοιχείων και καταγραφή περιοχών. Πραγματογνωμοσύνη της υφιστάμενης κατάστασης , που θα περιέχει τον βαθμό δυσκολίας πρόσβασης και μετακίνησης ,την κλίση των εδαφών, τον περιβάλλοντα χώρο, την μορφολογία και τα χαρακτηριστικά του επιφανειακού εδάφους.

-επεξεργασία στοιχείων και καταγραφή αποτελεσμάτων για όλες τις υποψήφιες περιοχές, όσον αφορά την καταλληλότητα του εδάφους και τις υψομετρικές διαφορές, για την ανάπτυξη του δικτύου ποδηλατικών μονοπατιών –διαδρομών και τον εντοπισμό βέλτιστων περιοχών για την ανάπτυξη ποδηλατικών διαδρομών ορεινής ποδηλασίας.

-επεξεργασία στοιχείων του τουριστικού τομέα της Σκοπέλου και προτάσεις στοχευμένης επικοινωνίας του προορισμού. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,  πλεονεκτήματα, αδυναμίες, ονοματολογία ποδηλατικού προορισμού, προβολή και προώθηση.

P1080092.JPGΗ Σκόπελος, νησί με έντονο ορεινό ανάγλυφο και εξαιρετική εναλλαγή τοπίου, όπου συνδυάζονται μοναδικά αυθεντικά και ακραία φυσικά χαρακτηριστικά όπως, θάλασσα, αυθεντική ανεπηρέαστη ακτογραμμή, γεωργικές καλλιέργειες, δασοσκεπή βουνά και κλιμακούμενη υψομετρική διαφορά ασθενών και μέτρων κλίσεων, αποτελεί ιδανικό προορισμό για την απόλαυση της εμπειρίας της οδήγησης στο βουνό του νησιού, με ποδήλατα βουνού (mountainbike).

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4.jpgΕκτός των υφιστάμενων διαδρομών, αποτελούμενων από αγροτικούς και δασικούς δρόμους σε όλο το νησί, σχεδιάζεται η υλοποίηση τεσσάρων (4) νέων διαδρομών ορεινής ποδηλασίας.

Οι διαδρομές θα συνδυάζουν όλους τους βαθμούς δυσκολίας, θα είναι προσβάσιμες για όλες τις ηλικίες, θα εξασφαλίζεται η ασφάλεια των χρηστών και θα είναι δυνατή η ευρύτερη συμμετοχή χωρίς περιορισμούς, ώστε οικογένειες ή παρέες ή και άτομα με μεγαλύτερη εμπειρία, να μπορούν να απολαύσουν ταυτόχρονα την εμπειρία της ορεινής ποδηλασίας, στον πανέμορφο ορεινό τοπίο της Σκοπέλου.

Η υλοποίηση των διαδρομών της ορεινής ποδηλασίας, θα διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, ώστε να δημιουργηθεί στο Δήμο Σκοπέλου ένα νέο, βιώσιμο, θεματικό, τουριστικό προϊόν με προοπτική να δημιουργηθεί, ένας νέος πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία, μέσω της αύξησης της τουριστικής εποχικότητας και του τουριστικού κοινού, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και της αύξησης του Τουριστικού Παραγόμενου Προϊόντος.

                                                                       

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3."Kαταγραφή ποδηλατικών διαδρομών"

Ο Δήμος Σκοπέλου έχει προβεί σε ανάθεση στην εταιρία Racesystem, η οποία αναλαμβάνει την καταγραφή και χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις , αλλά και για την χρήση από τους επισκέπτες μιας περιοχής. Διαδρομών κατάλληλων για την ψυχαγωγία ή και την αθλητική τους προετοιμασία . Με τον αθλητικό τουρισμό να έχει μια ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική και στην χώρα μας, η οποία εμφανίζει κατάλληλες κλιματικές και γεωγραφικές συνθήκες για την ανάπτυξη του αθλήματος της ποδηλασίας, καθίσταται ευκαιρία η καταγραφή αυτών των διαδρομών με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να υπάρχει η υποδομή, που θα ελκύσει αυτής της κατηγορίας επισκέπτες για τις διακοπές τους και να βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η Racesystem παράλληλα διοργανώνει αθλητικές διοργανώσεις υψηλών προδιαγραφών (Διεθνής αγώνες , Πανελλήνια και τοπικά Πρωταθλήματα αλλά και διασυλλογικούς αγώνες), παρέχοντας όλες τις οργανωτικές λύσεις για τον ενδιαφερόμενο Διοργανωτή. Μέλος του Group ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο του ποδηλάτου και μεγάλες οργανωτικές επιτυχίες, είναι η κορυφαία εταιρεία στον χώρο του αθλήματος.

Η Racesystem θα προχωρήσει στην καταγραφή όλων των ποδηλατικών διαδρομών, τόσο χωμάτινων όσο και ασφαλτικών, με ταυτόχρονη κατηγοριοποίηση τους ως προς τον βαθμό δυσκολίας. Τα αρχεία των διαδρομών θα συμπληρωθούν από φωτογραφικό υλικό, που θα δίνει μια πρόγευση στον ποδηλάτη επισκέπτη και θα χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο για την ανάδειξη του νησιού σε τουριστικό ποδηλατικό προορισμό. Aπό χάρτες σε μορφή GPX, ώστε να μπορεί να κατέβει στο GPS κάθε μορφής αλλά και ως απεικόνιση σε χάρτη. Ταυτόχρονα δημιουργείται Ομάδα στην Δημοφιλή αθλητική Εφαρμογή STRAVA με το όνομα που θα επιλεγεί  ώστε να την ακολουθούν ( μαζί με τις διαδρομές που θα δημιουργηθούν στην συνέχεια) οι επισκέπτες, δημιουργούν Νέες διαδρομές και  ο κύκλος μεγαλώνει. Τα αρχεία θα δοθούν και σε εικόνα (jpg) για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε site. Επίσης θα υπάρχει εικαστική και δημιουργική αποτύπωση των διαδρομών και των αντίστοιχων  περιγραφών- πληροφοριών τους και ετοιμασία μακέτας και παράδοσή της σε τελικό αρχείο για την ενδεχόμενη αξιοποίηση από τον Δήμο για παραγωγή φυλλαδίου ή χάρτη.

 

Η Σκόπελος προσφέρει στο ποδηλατικό κοινό μεγάλη ποικιλία διαδρομών όπως ασφαλτικές, χωμάτινες, ορεινές παράκτιες αλλά και εκτός από δρόμους και ποδηλατικά μονοπάτια. Αν σε αυτές συνυπολογίσουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και το ευνοϊκό για την ποδηλασία κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους γίνεται κατανοητό πως υπάρχει η δυνατότητα για αξεπέραστες ποδηλατικές εμπειρίες στους λάτρεις του αθλήματος και προοπτική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ποδηλατικός τουρισμός γνωρίζει ήδη τεράστια άνθιση στο δυτικό κόσμο, και η Σκόπελος μπορεί να επωφεληθεί άμεσα από αύτη τη συγκυρία.            

 

 

 

 

 

 

 

 

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012, εκτιμάται ότι το 2,2 δισεκατομμύρια τουριστικά ταξίδια πραγματοποιούνται με ποδήλατο στην Ευρώπη και η αξία τους υπερβαίνει τα 44 δις. Ευρώ, κάθε έτος! Παράλληλα, ο αριθμός των τουριστών με ποδήλατο που διανυκτερεύουν στα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος είναι 20,4 εκατομμύρια, ενώ ετησίως οι δαπάνες του «αγγίζουν» περίπου τα 9 δις. ευρώ.

 

Οι ενέργειες αυτές συμβαδίζουν απόλυτα με τη σημαντική διπλή διάκριση που πέτυχε η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου σε συνεννόηση με το δραστήριο Γραφείο ΕΟΤ της Μεγάλης Βρετανίας και την εξαιρετική πρωτοβουλία του η οποία και αφορά στην ένταξη της Σκοπέλου σε δύο σημαντικές λίστες που ανακοίνωσε στο δημοφιλές blogτης η JET2, ένα από τα ισχυρότερα ταξιδιωτικά δίκτυα της Αγγλίας. Σύμφωνα με το blogπου διαμορφώνει τις ταξιδιωτικές τάσεις εκατομμυρίων Άγγλων τουριστών,  η Σκόπελος κατατάσσεται ανάμεσα στους «Ελληνικούς προορισμούς –θαύματα πολιτισμού και ιστορίας» καθώς και ανάμεσα στα «κρυμμένα όμορφα πετράδια της Ελλάδας»! Σημειώνετε πως η Σκόπελος είναι ο μοναδικός προορισμός που περιλαμβάνεται ενώ δεν διαθέτει αεροδρόμιο, ενδεικτικό της αναγνωσιμότητας και της υπεροχής του τόπου!

 

                                    Τουριστική Επιτροπή Δήμου Σκοπέλου