Σα04272024

Last update06:54:54 PM

English
anastasia apartments
anastasia apartments
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Τα νεα Τα νέα μας Καμπανάκι για το λιμάνι Σκοπέλου

Καμπανάκι για το λιμάνι Σκοπέλου

Χρηματοδότηση ύψους 120.000 ευρώ διεκδικεί από τα αρμόδια υπουργεία το δημοτικό λιμενικό ταμείο Σκοπέλου, ώστε να ενισχύσει την εξωτερική θωράκιση με φυσικούς ογκολίθους τμήματος του προσήνεμου μόλου του κεντρικού λιμένα Σκοπέλου.
 
Επισημαίνεται ότι ο προσήνεμος μόλος είναι άμεσα εκτεθειμένος στους σφοδρούς βόρειους κυματισμούς, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των φυσικών ογκολίθων να έχει μετατοπισθεί και διασκορπιστεί προς το πέλαγος και η στάθμη στέψης της θωράκισης να έχει μειωθεί αισθητά.
 
Το παραπάνω φαινόμενο έχει επιφέρει μεταβολή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της θωράκισης και συνάμα αισθητή μείωση της αποτελεσματικότητας της θωράκισης με άμεσο κίνδυνο της θραύσης του προστατευτικού θωρακίου ή/και μετατόπιση και θραύση της συνολικής διατομής στο υπόψη τμήμα.
 
Επίσης, κρίνεται αναγκαία η εκβάθυνση του λιμένα Σκοπέλου από την είσοδο του πράσινου φανού μέχρι και την λιμενολεκάνη χειρισμών πρόσδεσης των πλοίων, καθώς η συνεχής συσσώρευση φερτών υλικών δυσχεραίνει τους ελιγμούς των πλοίων και καθιστά ορατό τον κίνδυνο του αποκλεισμού του λιμανιού της Σκοπέλου από τα σύγχρονα, μεγάλα επιβατικά – οχηματαγωγά πλοία.
 
Με τη θεομηνία και την πλημμύρα που έπληξε το νησί τον Σεπτέμβριο το 2015, κατέρρευσε η είσοδος του επιβατικού και εμπορικού λιμένος Σκοπέλου και κατέληξαν στον βυθό της λιμενολεκάνης τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών (χώματα και άμμος) και στα όρια του υπήνεμου μόλου, πετρώματα και ογκώδη αντικείμενα, περιγράφει σε σχετικό έγγραφο το λιμενικό ταμείο.
 
Όπως επισημαίνει, αυτό, σε μικρότερη ευτυχώς κλίμακα, εξακολουθεί να συμβαίνει σε κάθε έντονη βροχόπτωση και σε μεγαλύτερο βαθμό συνέβη πρόσφατα με την συνεχόμενη και υψηλής έντασης βροχόπτωση διάρκειας 80 και πλέον ωρών, οπότε χώμα και άμμος κατέκλυσαν και πάλι τη λιμενολεκάνη ως φερτές ύλες. Βεβαίως η είσοδος του λιμένος αποκαταστάθηκε και ο χερσαίος χώρος του λιμανιού κατέστη και πάλι πλήρως λειτουργικός.
 
Στον θαλάσσιο χώρο, όμως, δεν έγινε αντίστοιχη παρέμβαση, διότι δεν χρηματοδοτήθηκε ούτε η μελέτη, ούτε το έργο για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και την αποκατάσταση του πυθμένα στα πρότερα βάθη, με συνέπεια το πρόβλημα να διογκώνεται με το πέρασμα κάθε χειμερινής περιόδου.
 
Η δαπάνη για την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών ώστε να καταστούν ασφαλείς η είσοδος και η λιμενολεκάνη ελιγμών του λιμανιού της Σκοπέλου υπολογίζεται σε 120.000 ευρώ.
 
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ